Το νομοσχέδιο για το δημοψήφισμα για την ΕΕ στις προγραμματικές δηλώσεις Κάμερον

Το νομοσχέδιο για το δημοψήφισμα περί παραμονής ή εξόδου της Βρετανίας στην ΕΕ περιλαμβάνεται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης Κάμερον, τις οποίες ανέγνωσε στο κοινοβούλιο η βασίλισσα Ελισάβετ, όπως προστάζει η παράδοση.

Μεταξύ των υπόλοιπων προτεινόμενων νόμων της πρώτης αποκλειστικά Συντηρητικής κυβέρνησης εδώ και 18 χρόνια ξεχωρίζουν το πάγωμα του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για πέντε χρόνια, η παροχή 30 ωρών την εβδομάδα δωρεάν φροντίδας παιδιών ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών, η μείωση του ορίου επιδομάτων που μπορεί να λαμβάνει μια οικογένεια από 26 σε 23 χιλιάδες λίρες τον χρόνο και η απονομή περισσότερων εξουσίων στις τοπικές κυβερνήσεις Σκωτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας. Το τελευταίο μέτρο συνοδεύεται από την υπόσχεση περί «αγγλικών ψήφων για αγγλικούς νόμους», δηλαδή την ψήφιση νόμων που αφορούν μόνο την Αγγλία από τους βουλευτές μόνο αγγλικών περιφερειών.

Υπό την πίεση στελεχών του κόμματός του και οργανώσεων προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων ο κ. Κάμερον δεν προανήγγειλε σε αυτή τη φάση την επιδίωξη αντικατάστασης του υφιστάμενου νόμου περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος υποχρεώνει την κυβέρνηση να αποδέχεται και να εφαρμόζει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Πρωθυπουργός Κάμερον χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του ως ατζέντα για τον εργαζόμενο λαό. Η προσωρινή ηγέτιδα των Εργατικών Χάριετ Χάρμαν αντέτεινε ότι η κυβέρνηση απειλεί βασικά εργασιακά δικαιώματα και ότι θέλει να στρέψει το ένα εναντίον του άλλου τα κρατίδια που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός