Το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία

Ισχυρή προειδοποίηση στο πολιτικό κατεστημένο έστειλαν χθες, Κυριακή, οι Ισπανοί, μισοανοίγοντας τις πύλες της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης στους «αγανακτισμένους» μετά από τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις οποίες το αντιφιλελεύθερο κόμμα Podemos επιβεβαίωσε τη θέση του ως τρίτη δύναμη.

Στη Βαρκελώνη, το ψηφοδέλτιο της ακτιβίστριας κατά των εξώσεων Άντα Κολάου κατέκτησε την πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω εκείνο του απερχόμενου δημάρχου Χαβιέρ Τρίας, ενός συντηρητικού εθνικιστή.

Η Κολάου εξασφάλισε έντεκα έδρες έναντι δέκα του Τρίας, πέντε των Ciudadanos (κεντροδεξιά) και τεσσάρων του καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στη Μαδρίτη, το ψηφοδέλτιο «Μαδρίτη Τώρα» της Μανουέλα Καρμέρα, που περιλαμβάνει κυρίως το Podemos, κατέλαβε τη δεύτερη θέση έπειτα από εκείνο του Λαϊκού Κόμματος (20 δημοτικοί σύμβουλοι έναντι 21), αλλά μπορεί να κυβερνήσει με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (εννέα έδρες), με τους Ciudadanos να καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση (επτά έδρες).

Στο σύνολο της χώρας, η δεξιά δεν κατέρρευσε όμως έχασε έδαφος.
Χάνει μία περιοχή που περνά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (Εστρεμαδούρα, δυτική Ισπανία) και διατηρεί 12 από τις 13 στις οποίες διεξήχθησαν εκλογές χθες, αλλά χωρίς να κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία. Οι ψήφοι του Ισπανικου Σοσιαλιστικου Εργατικου Κόμματος (PSOE) και των Podemos μαζί ξεπερνούν τις δικές της.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν πρόκειται να διευκολύνουν το έργο της κυβερνώσας δεξιάς, η οποία ετοιμάζεται για έναν νέο μαραθώνιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν στα τέλη του έτους.


Πηγή: skai.gr