Κουβανοί δημοσιογράφοι στο Λευκό Οίκο

«Καλώς ήρθατε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Λευκό Οίκο», είπε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καλωσορίζοντας την Πέμπτη τους πρώτους δημοσιογράφους από την Κούβα στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου στον λευκό Οίκο.

Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στη Ουάσινγκτον για να καλύψουν τις συνομιλίες για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετά από περισσότερα από 50 χρόνια παγωμένων σχέσεων.

«Υπάρχει πιθανότητα να δούμε τον πρόεδρο Ομπάμα στην Αβάνα μέχρι το τέλος του 2016;» ρώτησε η Κριστίνα Εσκομπάρ, από την κουβανική κρατική τηλεόραση. «Ξέρω ότι θα χαρεί πολύ να επισκεφθεί την Κούβα και ιδιαίτερα την Αβάνα», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανού ηγέτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος και ο κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν το Δεκέμβριο μια ιστορική συμφιλίωση μετά από 50 χρόνια κρίσης που κληρονόμησαν από τον Ψυχρό Πόλεμο. Οι δύο ηγέτες είχαν ιστορική συνάντηση στον Παναμά τον Απρίλιο.

Ερωτηθείς τι αλλαγές περιμένει κανείς από την κοινωνία της Κούβας, ο κ. Έρνεστ είπε ότι την απάντηση θα την δώσουν οι ίδιοι οι Κουβανοί. «Η ελπίδα μας είναι ότι θα μπορέσουν να εκφράσουν τις γνώμες και τις διαφωνίες τους δημόσια χωρίς φόβο για αντίποινα. Αυτή είναι μια ελευθερία που οι περισσότεροι Κουβανοί σήμερα δεν έχουν», είπε.

Στο μεταξύ, οι δύο χώρες συνεχίζουν τις συνομιλίες τους για δεύτερη μέρα στη Ουάσινγκτον, είπαν από κοινού χθες. Το τέλος των συνομιλιών σήμερα Παρασκευή θα ακολουθήσει ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου, από αμερικανούς και κουβανούς αξιωματούχους, είπε το Στέιτ Ντηπάρτμεντ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο