Η ΕΚΤ αίρει το εμπάργκο στις δηλώσεις μελών της

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να μην διανέμει εκ των προτέρων με εμπάργκο σε μέσα ενημέρωσης τις ομιλίες των μελών της, όπως έκανε έως τώρα, μετά την πρόσφατη κριτική που δέχθηκε σε σχέση με τη δημοσιοποίηση δηλώσεων ενός μέλους του εκτελεστικού της συμβουλίου.

«Από δω και στο εξής, δεν θα υπάρχει εμπάργκο στις ομιλίες των μελών….» οι οποίες στο μέλλον «θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα όταν κάποιος αξιωματούχος ξεκινά να μιλά» δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

«Αυτή η αλλαγή των κανονισμών ήταν υπό εξέταση εδώ και αρκετούς μήνες» επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος. «Ο στόχος είναι να έχει ταυτόχρονα πρόσβαση στις ομιλίες ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο» πρόσθεσε.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η καθυστερημένη δημοσιοποίηση μιας ομιλίας του Μπενουά Κερέ, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Κατά τη διάρκεια κλειστού δείπνου που διοργανώθηκε την Δευτέρα στο Λονδίνο από ακαδημαϊκούς, τραπεζίτες και μια οργάνωση που χρηματοδοτείται από ένα επενδυτικό ταμείο, ο Κερέ άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ σκεφτόταν να αυξήσει τις αγορές ομολόγων τον Μάιο και τον Ιούνιο προκειμένου να αντισταθμίσει το χαμηλότερο όγκο αγορών τους θερινούς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Αυτή η ευαίσθητη για τις αγορές πληροφορία δεν δόθηκε στον Τύπο παρά μόνο το επόμενο πρωί, κάνοντας παράγοντες της αγοράς να μιλούν για προνομιακή μεταχείριση. Η δημοσιοποίηση της ομιλίας το πρωί της Τρίτης οδήγησε το ευρώ σε απώλειες.
Πηγή: skai.gr