Στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας μπήκαν οι τζιχαντιστές

Στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας, στη σημερινή Συρία, εισήλθαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όμως – μέχρι στιγμής – δεν υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφές, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δυνάμεις του ΙΚ ελέγχουν επίσης την αεροπορική βάση της Παλμύρας, τη φυλακή και το αρχηγείο των υπηρεσιών Πληροφοριών.

Τα μνημεία της Παλμύρας χρονολογούνται από τον 1ο μΧ αιώνα, και συγκαταλέγονται στα καλύτερα σωζόμενα έργα της κλασσικής-ρωμαϊκής εποχής. Η πόλη έχει ονομαστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Οι τζιχαντιστές έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους της Νιμρούντ και της Χάτρα στο γειτονικό Ιράκ. Θεωρούν κάθε μορφή προ-ισλαμικής τέχνης ως ιεροσυλία, όμως δεν έχουν διστάσει να λεηλατήσουν τους «φορητούς» θησαυρούς των χώρων που έχουν καταστρέψει.

Σύμφωνα με τον διευθυντή αρχαιοτήτων της Συρίας, οι τακτικές δυνάμεις μπόρεσαν να απομακρύνουν από την πόλη πολλά αγάλματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όμως υπάρχουν τεράστιες ανησυχίες για το μουσείο της Παλμύρας, τις εντυπωσιακές ρωμαϊκές κιονοστοιχίες και τους μοναδικούς τύμβους.

Περισσότεροι από 100 μαχητές των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας σε συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές στην πόλη και στα περίχωρά της.

Οι τακτικές συριακές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από την πόλη, έχοντας όμως διασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνση των περισσότερων κατοίκων του σημερινού οικισμού (Ταντμούρ), που βρίσκεται δίπλα στο αρχαίο τμήμα.

Σε περίοδο ειρήνης, ο πληθυσμός της Ταντμούρ υπολογίζεται στις 70.000 ανθρώπους.

Σημειώνεται πως το Παρατηρητήριο είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο και ενημερώνεται από ακτιβιστές που βρίσκονται επί του πεδίου. Οι πληροφορίες του δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο