Απωθήθηκαν οι τζιχαντιστές από τα μνημεία της αρχαίας Παλμύρας

Ένα βήμα πιο μακριά από τα περίφημα μνημεία της αρχαίας Παλμύρας βρίσκεται σήμερα Κυριακή το Ισλαμικό Κράτος, αφότου ο συριακός στρατός κατόρθωσε να απωθήσει τους τζιχαντιστές από το βόρειο τμήμα της πόλης, το οποίο και είχαν θέσει χθες υπό τον έλεγχό τους το.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας όπου βρίσκεται η Παλμύρα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο συριακός στρατός εκδίωξε τους τζιχαντιστές από τις ζώνες που είχε καταλάβει και προσέθεσε ότι οι στρατιώτες ελέγχουν τους δρόμους για βόμβες.

«Έχουμε καλά μαντάτα σήμερα, αισθανόμαστε πολύ καλύτερα», δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος αρχαιοτήτων της Συρίας, Μαμούν Αμπντουλκαρίμ. Σημείωσε πως δεν έχει παρατηρηθεί φθορά στα μνημεία, όμως προειδοποίησε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να φοβόμαστε».

Οι τζιχαντιστές, που έχουν προκαλέσει απερίγραπτες καταστροφές στις αρχαίες πόλεις Χάτρα και Νιμρούντ στο Ιράκ, είχαν φτάσει σε απόσταση μικρότερη του 1 χιλιομέτρου από το ιστορικό τμήμα της Παλμύρας, όπου διασώζονται υπέροχες κιονοστοιχίες από την ρωμαϊκή εποχή και εντυπωσιακοί τύμβοι.

Η Παλμύρα ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα μΧ και ήκμασε ως κέντρο εμπορίου. Συγκαταλέγεται στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείται σταυροδρόμι του αρχαιελληνικού, του ρωμαϊκού, του περσικού και του ισλαμικού πολιτισμού.
Πηγή: skai.gr