Κλείσιμο

Λουξεμβούργο: Ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ παντρεύτηκε τον σύντροφό του

O πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, παντρεύτηκε σήμερα τον Βέλγο σύντροφό του Γκοτιέ Ντεστενέ και έγινε ο πρώτος ηγέτης χώρας που ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον σύντροφό του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αποτελεί μία ένδειξη της εξέλιξης της κοινωνίας, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία.

Ο γάμος τελέστηκε σε ένα ξενοδοχείο της πόλης του Λουξεμβούργου από τη Λιντί Πολφέ, δήμαρχο της πόλης. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, 39 ετών, ήταν μεταξύ των καλεσμένων. «Ήρθα στο γάμο ενός φίλου. Ήταν μια σημαντική στιγμή για εκείνον και έπρεπε να παραβρεθώ» δήλωσε ο ίδιος.

«Το Λουξεμβούργο δίνει την εικόνα μιας προοδευτικής χώρας σε ό,τι αφορά την κοινωνία. Πρόκειται για ένα μήνυμα που στέλνουμε σε μία χρονική στιγμή όπου η ομοφοβία καταγράφει άνοδο στην Ευρώπη» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Οι Ιρλανδοί αναμένεται να αποφασίσουν την επόμενη Παρασκευή μέσω δημοψηφίσματος σχετικά το θέμα του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, που έχει ήδη νομιμοποιηθεί σε 17 χώρες.

Διακόσιοι άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το ξενοδοχείο της πόλης ξέσπασαν σε χειροκροτήματα αμέσως μόλις έφθασε το ζευγάρι. Μετά την τελετή οι νεόνυμφοι επέστρεψαν στην είσοδο προκειμένου να χαιρετίσουν τους καλεσμένους τους, που τους πέταξαν ρύζι.

Ο 42χρονος πρωθυπουργός γνωστοποίησε τον Αύγουστο του 2014 την πρόθεσή του να παντρευτεί με τον Γκοτιέ Ντεστενέ, έναν Βέλγο αρχιτέκτονα με τον οποίον έχει συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης το 2010.

Ο Ξαβιέ Μπετέλ ωστόσο γνωστοποίησε ότι το ζευγάρι δεν θα πάει ταξίδι του μέλιτος λόγως της «φορτωμένης πολιτικής ατζέντας» που έχει ο ίδιος.

Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να παραστεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αστάνα στο Καζακστάν και πρέπει να προετοιμαστεί και την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ από το Λουξεμβούργο που ξεκινά την 1η Ιουλίου, λίγες ημέρες έπειτα από μία σημαντική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα την μετανάστευση.
Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο