Η σημαία το Ισλαμικού Κράτους στο Ραμάντι

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν σήμερα την πόλη Ραμάντι στο δυτικό Ιράκ και ύψωσαν τη μαύρη σημαία τους στο κτιριακό συγκρότημα της τοπικής κυβέρνησης, κατοχυρώνοντας έτσι τον έλεγχό τους επί σχεδόν του συνόλου της πρωτεύουσας της σημαντικής επαρχίας Αλ Άνμπαρ, σύμφωνα με το ΙΚ και Ιρακινούς αξιωματούχους.

Αξιωματικός της αστυνομίας πρόσθεσε ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ κατέλαβαν γύρω στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) το κτίριο της κυβέρνησης και ύψωσαν την σημαία τους.

Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στο Ραμάντι χρησιμοποιώντας έξι αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά για να καταφέρουν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται το κυβερνητικό κτίριο, διευκρίνισαν παράλληλα πηγές της αστυνομίας.

Οι μαχητές της οργάνωσης χρησιμοποίησαν μια θωρακισμένη μπουλντόζα για να απομακρύνουν τα συντρίμμια των τοίχων που απέκλειαν τον δρόμο προς το αστυνομικό τμήμα και ανατίναξαν το όχημα όταν έφτασε εκεί.

Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν επίσης ένα Humvee παγιδευμένο με εκρηκτικά το οποίο είχε στόχο το υπουργείο Παιδείας και ένα τρίτο αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην δυτική είσοδο του κυβερνητικού κτιρίου στο κέντρο του Ραμάντι.

Στο δυτικό τμήμα της πόλης, οι μαχητές ανατίναξαν άλλα τρία αυτοκίνητα που ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά κοντά στην Διοίκηση Επιχειρήσεων της Άνμπαρ.

Νοσοκομειακές πηγές στο Ραμάντι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτή.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη στη μάχη στο Ραμάντι (...). Η αστυνομία, ο στρατός και οι δυνάμεις των φυλών υπερασπίζονται την πόλη ακόμη και αυτή τη στιγμή που μιλάμε για να αποτρέψουν το Ισλαμικό Κράτος να την θέσει ολόκληρη υπό τον έλεγχό του. Μας υποστηρίζουν αεροσκάφη του ιρακινού στρατού και των συμμαχικών δυνάμεων (υπό τις ΗΠΑ)», δήλωσε ο Άζαλ Ομπέιντ αλ Φαχντάουϊ, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου.

Ο ίδιος και άλλοι Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μεγάλος αριθμός πολιτών εγκαταλείπει το κέντρο του Ραμάντι για δεύτερη φορά φέτος από τον Απρίλιο που είχε πραγματοποιήσει και πάλι επίθεση το Ισλαμικό Κράτος. «Οι οικογένειες προσπαθούν να φύγουν πεζή, αφήνουν πίσω τους τα αυτοκίνητά τους και τα σπίτια τους καθώς οι περισσότεροι τομείς του Ραμάντι ελέγχονται πλέον από το ΙΚ», δήλωσε ο Τζάμπαρ Άντζαντ αλ Ασάφι, αρχηγός μιας φυλής.

Αν το ΙΚ καταφέρει να κυριεύσει ολόκληρο το Ραμάντι, θα ελέγχει πλέον τις πρωτεύουσες των δύο μεγαλύτερων επαρχιών του Ιράκ. Η Μοσούλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Νινευή, γειτονικής της Αλ Άνμπαρ, βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών από τον Ιούνιο του 2014.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο