ΜακΣέιν: Οι εκλογές στην Βρετανία θα καθορίσουν το μέλλον της στην ΕΕ

«Οι εκλογές αυτής της εβδομάδας είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας στην Ευρώπης, γιατί μπορεί να οδηγήσουν στην οργάνωση ενός δημοψηφίσματος για τη σχέση της χώρας με την ΕΕ. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, που είναι αβέβαιο, η εκστρατεία που θα προηγηθεί θα δηλητηριάσει αυτή τη σχέση». τόνισε σε συνέντευξή του στη Μοντ, ο Ντένις ΜακΣέιν, πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος (1994-2012) και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Τόνι Μπλερ (2002-2005).

Όπως επισημαίνει, θα είναι η πρώτη φορά από το 1933, όταν οι Γερμανοί αποφάσισαν με δημοψήφισμα να αποχωρήσουν από την Κοινωνία των Εθνών, που μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα θα θέσει το ζήτημα της αποχώρησής της από έναν διεθνή οργανισμό.

«Κανένα από τα δύο κόμματα δεν είχε συμφέρον να αναδείξει αυτό το θέμα κατά την προεκλογική εκστρατεία. Οι Συντηρητικοί, επειδή δεν ήθελαν να προκαλέσουν τον επιχειρηματικό κόσμο παραδεχόμενοι ότι προετοιμάζουν δύο χρόνια μιας αποσταθεροποιητικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια έξοδο καταστροφική για το Σίτι. Οι Εργατικοί, επειδή δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν ότι θα στερήσουν τους ψηφοφόρους από μια δημοκρατική ψήφο για την ΕΕ».

Οπως υποστηρίζει ο συγγραφέας του βιβλίου «Brexit: Πώς η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρώπη», ο Κάμερον υποσχέθηκε αυτό το δημοψήφισμα για έναν και μόνο λόγο: για να περιορίσει την αιμορραγία των ψηφοφόρων του προς το UKIP, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας. «Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν είναι στην πραγματικότητα ούτε υπέρ ούτε κατά της ΕΕ. Ανήκει απλώς στη γενιά που μπήκε στην πολιτική στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε προσδώσει στο ευρωπαϊκό ζήτημα έναν τοξικό χαρακτήρα. Μέσα σε λίγα χρόνια, από εκεί που ήταν το κόμμα της Ευρώπης, οι Τόρις έγιναν ένα κόμμα εχθρικό προς την Ευρώπη».

Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί ότι αν αποσπάσει από τις Βρυξέλλες την ικανοποίηση των όρων που έχει θέσει (όπως η αναθεώρηση της συνταγματικής συνθήκης, η μεγαλύτερη προστασία του Σίτι και ο περιορισμός της μετανάστευσης από την ανατολική Ευρώπη), θα εργαστεί υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ. Εάν όμως δεν ικανοποιηθεί, είναι βέβαιο ότι θα προτιμήσει να διατηρήσει τη συνοχή του κόμματός του. Αυτός είναι ο εκβιασμός του προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΜακΣέιν, το Brexit είναι πιθανό: «Εδώ και 15 χρόνια, οι Συντηρητικοί επαναλαμβάνουν ότι η Ευρώπη κάνει κακό στους Βρετανούς. Τελικά, οι ψηφοφόροι τούς πίστεψαν. Υπάρχει επιπλέον το ζήτημα του UKIP, που ο μοναδικός λόγος ύπαρξής του είναι η έξοδος από την ΕΕ. Οσο για τους Εργατικούς, είναι διχασμένοι. Αν ο Κάμερον υποσχεθεί την εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κοινωνικούς κανόνες για να αποσπάσει την υποστήριξη των εργοδοτών, ορισμένα στελέχη των Εργατικών θα ταχθούν υπέρ της εξόδου. Αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα κάνουν όμως καθημερινά και πολλές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας».

Μια ΕΕ χωρίς τους Βρετανούς θα έχανε την ισορροπία της, συνεχίζει ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η κυριαρχία των Γερμανών θα γινόταν πιο αισθητή και το Παρίσι θα μετατρεπόταν σε μίνι εταίρο του Βερολίνου. Επιπλέον, η Γαλλία θα έχανε τον μοναδικό σοβαρό της σύμμαχο σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Το Παρίσι θα μπορούσε να συμμαχήσει με τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, αλλά θα ήταν μια συμμαχία των αδυνάτων. Επιπλέον, η δικαίωση του UKIP θα ήταν το καλύτερο δώρο για τη Μαρίν Λεπέν, η οποία θα ζητούσε αμέσως ένα δημοψήφισμα για το Frexit…
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ