Οκτώ εκτελέσεις και μια προσωρινή χάρη στην Ινδονησία

Στην εκτέλεση οκτώ ανθρώπων που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για διακίνηση και εμπόριο ναρκωτικών προχώρησε την Τρίτη η Ινδονησία, σε μια υπόθεση που έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, λόγω των προειδοποιήσεων ορισμένων κρατών πως οι εκτελέσεις θα προκαλέσουν προβλήματα στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις με τη Τζακάρτα.

Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες βρίσκονται δυο Αυστραλοί, ο Άντριου Τσαν και ο Μουράν Σουκουραμάν, οι οποίοι ήταν ηγετικά μέλη των αποκαλούμενων «Bali 9», ενός κυκλώματος που είχε προσπαθήσει να μεταφέρει ποσότητα ηρωίνης από την Ινδονησία στην Αυστραλία. Μαζί τους θανατώθηκαν από εκτελεστικό απόσπασμα πολίτες της Νιγηρίας και της Βραζιλίας, αλλά και ένας Ινδονήσιος.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε επανειλημμένα ζητήσει την αναστολή της θανατικής ποινής για τους δυο υπηκόους της, προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ της Καμπέρα και της Τζακάρτα.

Χάρη με προεδρικό αίτημα

Ωστόσο, χάρη δόθηκε την τελευταία στιγμή στην 9η καταδικασθείσα, τη φιλιππινέζα Μέρι Τζέιν Βελόσο, μετά από σχετικό προσωπικό αίτημα του προέδρου των Φιλιππίνων.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η απόφαση για αναστολή της εκτέλεσης ελήφθη με δεδομένο ότι ένα πρόσωπο που φέρεται να χρησιμοποίησε τη Βελόσο για να μεταφέρει ηρωίνη έχει παραδοθεί στις Αρχές των Φιλιππινών.

Οι δικηγόροι της Βελόσο ισχυρίζονται πως η πελάτισσά τους εξαπατήθηκε με την υπόσχεση πως θα έβρισκε εργασία ως οικιακή βοηθός στην Ινδονησία, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως ανθρώπινο «μουλάρι» για τη μεταφορά ναρκωτικών.

Η Ινδονησία έχει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για το εμπόριο ναρκωτικών, σε μια προσπάθεια αποθάρρυνσης των διακινητών.
Πηγή: skai.gr