Μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία φέρεται πως είχε ο Λεπέν

Ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου (FN) Ζαν-Μαρί Λεπέν φέρεται πως διέθετε, έως τον Μάιο του 2014, έναν «κρυφό» τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, μία πληροφορία που γίνεται γνωστή ενώ ο Λεπέν βρίσκεται σε δημόσια αντιπαράθεση με την κόρη του, την Μαρίν, η οποία τον διαδέχθηκε στην ηγεσία του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος.

«Είναι μέρος μιας γενικής επίθεσης που έχει εξαπολυθεί εναντίον μας», δήλωσε σήμερα ο Λεπέν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, αντιδρώντας στις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart, επικαλούμενη δικαστική πηγή.

Η εισαγγελία της Ναντέρ ανέφερε σήμερα πως έλαβε χθες μία καταχώριση της υπηρεσίας οικονομικών πληροφοριών Tracfin σχετικά με αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο επίτιμος πρόεδρος του FN είχε έναν κρυφό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τη Mediapart, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν «διέθετε έναν κρυφό λογαριασμό στην HSBC, στη συνέχεια στην τράπεζα CBH, μέσω ενός καταπιστεύματος υπ’ ευθύνη του οικονόμου του Ζεράλ Ζεράν», προσωπικού βοηθού του Λεπέν. 

Περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ είχαν κατατεθεί ήδη στον λογαριασμό αυτού του καταπιστεύματος, από τα οποία τα 1,7 εκατομμύρια ήταν σε ράβδους χρυσού και [χρυσά] νομίσματα, Μετά τον Μάιο του 2014 αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μεταφέρθηκαν στις Μπαχάμες.

«Δεν οφείλω να δώσω εξηγήσεις για κάτι που λέει οποιοσδήποτε, ιδίως τα παραπολιτικά όργανα που έχουν επιφορτιστεί να διασπείρουν τη διαταραχή στην πολιτική τάξη», είπε ο Λεπέν.

Ούτε η CBH ούτε η HSBC, με τις οποίες επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, θέλησαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Η Μαρίν Λεπέν «αναμένει όπως όλοι μας τις διευκρινίσεις και τις εξηγήσεις του Ζαν-Μαρί Λεπέν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του FN Φλοριάν Φιλιπό.

Από τις αρχές Απριλίου, ο επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου βρίσκεται επίσης στο κέντρο μιας οικογενειακής κρίσης έπειτα από λεκτικά ολισθήματα σχετικά με το Ολοκαύτωμα και τη μετανάστευση που έπληξαν τις σχέσεις του με το ακροδεξιό κόμμα του οποίου ηγείται η κόρη του, Μαρίν.

Στις 4 Μαΐου έχει κληθεί να απολογηθεί ενώπιον των οργάνων του κόμματός του.

Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά επίσης τη χρηματοδότηση του FN και των προεκλογικών εκστρατειών του αφότου η Μαρίν Λεπέν ανέλαβε την προεδρία του κόμματος. Τους τελευταίους μήνες έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος πέντε φυσικών προσώπων και ενός νομικού προσώπου.
Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο