Κλείσιμο

Αρχίζει η μάχη διαδοχής του επικεφαλής του Eurogroup

Εντείνονται οι πιέσεις της Μαδρίτης για τη διαδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες εβδομάδες ώστε να της ανατεθεί η προεδρία του Eurogroup, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος.

Σημειωτέον ότι η θητεία του Ντάισελμπλουμ λήγει τον Ιούλιο και ο Ολλανδός δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να παραμείνει στη θέση. «Είναι πολύ απλό. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Ισπανίας και πιστεύουμε ότι έχουμε μια καλή πιθανότητα… διαθέτουμε υποστήριξη», επεσήμανε ο Ντε Γκίντος στη Ρίγα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup και του Ecofin.

Ο Ντε Γκίντος ανέλαβε υπουργός Οικονομίας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Ισπανίας υπό Ραχόι αφότου το Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε στην εξουσία το 2012. Πιστώνεται την οικονομική ανάκαμψη στην Ισπανία μετά τη βαθιά κρίση της περιόδου 2009-2014. Μάλιστα χαίρει την υποστήριξη της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, η οποία τον έχει αποκαλέσει έναν «εξαίρετο υπουργό Οικονομίας σε δύσκολες εποχές».

Η προσπάθεια του Ντε Γκίντος να διαδεχθεί τον Ντάισελμπλουμ θα εξαρτηθεί από το εάν θα συγκεντρώσει ικανή υποστήριξη μεταξύ των υπολοίπων 18 κρατών μελών της ευρωζώνης. Το θέμα θα συζητηθεί άτυπα τον Μάιο από τους υπουργούς Οικονομικών και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο. Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τον Ντε Γκίντος είναι ότι στην Ισπανία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2015 και πολλά κράτη μέλη μπορεί να διστάσουν να υποστηρίξουν έναν υπουργό, το κόμμα του οποίου δεν είναι καθόδου βέβαιο ότι θα παραμείνει στην εξουσία.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr