Άνετη νίκη Ακιτζί στα κατεχόμενα, με ελπίδες για το Κυπριακό

Άνετη νίκη σε βάρος του Ντερβίς Έρογλου στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα πέτυχε ο Μουσταφά Ακιτζί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε ένα αποτέλεσμα που ενδέχεται να δίνει ένα πρώτο θετικό στίγμα για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Με καταμετρημένες και τις 693 κάλπες, ο αριστερός Ακιτζί έλαβε ποσοστό 60,50% ενώ ο κ. Έρογλου απέσπασε μόλις το 39,50%. Η συμμετοχή 64,2%, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με τον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής.

Ο κ. Ακιντσί θεωρείται ένας από τους επιφανέστερους υποστηρικτές της προσέγγισης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε αντίθεση με τον κ. Έρογλου, ο οποίος ως «πρόεδρος» είχε τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι της Λευκωσίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ακιτζί είχαν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Όπως είπε μέσω Twitter ο κ. Αναστασιάδης, και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «την επιθυμία για πραγματική επανένωση της πατρίδας μας».

Η εκλογή Ακιτζί ενδέχεται να προοιωνίζει θετικές εξελίξεις στις επικείμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες αναμένεται να ξαναρχίσουν τον Μάιο.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά την απόφαση της Λευκωσίας να θέσει τέλος στο διαπραγματευτικό μορατόριουμ, που είχε θέσει σε εφαρμογή λόγω της παρουσίας του τουρκικού σεισμογραφικού Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ.
Πηγή: skai.gr