Κρίσιμες «εκλογές» με άρωμα Κυπριακού στα Κατεχόμενα

Στις «κάλπες» για την εκλογή του ηγέτη που θα τους εκπροσωπήσει στον επικείμενο νέο γύρο ειρηνευτικών επαφών για την επίλυση του Κυπριακού προσέρχονται σήμερα Κυριακή οι Τουρκοκύπριοι, στα κατεχόμενα.

Το αποτέλεσμα του σημερινού δεύτερου γύρου δεν αποκλείεται να δώσει και ένα πρώτο στίγμα για τη στάση που θα τηρήσουν οι Τουρκοκύπριοι στις διαπραγματεύσεις, με τον Ντερβίς Έρογλου – γνωστό για τη σκληρή στάση του απέναντι στη Λευκωσία – να βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Μουσταφά Ακιτζί, έναν από τους επιφανέστερους υποστηρικτές της προσέγγισης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Έρογλου συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο, με διαφορά 1,2 μονάδων.

Ωστόσο, ο κ. Ακιτζί μπαίνει στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο με τη στήριξη του αριστερού κόμματος ο υποψήφιος του οποίου κέρδισε την τρίτη θέση την προηγούμενη Κυριακή.

Ο νέος γύρος ειρηνευτικών επαφών για το Κυπριακό αναμένεται να αρχίσει το Μάιο, μετά την απόφαση της Λευκωσίας να θέσει τέλος στο διαπραγματευτικό μορατόριουμ, που είχε θέσει σε εφαρμογή λόγω της παρουσίας του τουρκικού σεισμογραφικού Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ.
Πηγή: skai.gr