Πάνω από 2.200 νεκροί στο Νεπάλ καθώς η χώρα μετρά τις τραγικές πληγές της

Τις βαθιές πληγές του μετρά το Νεπάλ, μια μέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που άφησε πίσω του περισσότερους από 2.200 νεκρούς σε ολόκληρη την περιοχή των Ιμαλαΐων., κι ενώ το πρωί της Κυριακής η χώρα συγκλονίστηκε από νέα δόνηση 6,7 βαθμών.

Τουλάχιστον 2.169 είναι επισήμως οι νεκροί στο Νεπάλ, ενώ το BBC, επικαλούμενο αξιωματούχους, κάνει λόγο για πάνω από 2.300 θύματα. Τα σωστικά συνεργία συνεχίζουν τις έρευνες στα χαλάσματα των ερειπωμένων κτηρίων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες. Τουλάχιστον 60 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Θιβέτ.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται 17 ορειβάτες και βοηθοί τους, οι οποίοι χτυπήθηκαν στη βάση στρατοπέδευσης του Έβερεστ από τη χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο σεισμός. Στους νεκρούς ορειβάτες συγκαταλέγεται και ο Νταν Φρέντινμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Google που μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους είχαν ξεκινήσει για να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Οι τραυματίες πλησιάζουν τους 5.000, μεταξύ των οποίων οι 61 στο Έβερεστ.

Το μεγαλύτερο φόρο αίματος, με περισσότερα από 700 θύματα, πληρώνει η πυκνοκατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας Κατμαντού, που βρέθηκε μόλις 81 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του ισχυρότερου σεισμού που έχει πλήξει το Νεπάλ τα τελευταία 80 χρόνια.

Η ισχυρότατη δόνηση άφησε πίσω της αναρίθμητα κατεστραμμένα κτήρια, ειδικά στις παλαιές και τις φτωχές συνοικίες της πρωτεύουσας. Από το μένος του Εγκέλαδου δεν γλίτωσε ούτε ο ιστορικός πύργος Νταραχάρα, στο Κατμαντού, ο οποίος είχε χτιστεί το 1832 για τη βασίλισσα του Νεπάλ.

Δεκάδες χιλιάδες Νεπαλέζοι διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο, καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις ενώ πολλά οικήματα έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές.


Η στιγμή που χτύπησε ο Εγκέλαδος (Πηγή: BBC)

Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει θέσει τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχει απευθύνει έκκληση για παροχή βοήθειας, εν μέσω φόβων πως η τραγωδία θα εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση, σε μια από τις φτωχότερες χώρες της ανατολικής Ασίας όπου οι υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας βρίσκονται ήδη στα όριά τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πακιστάν είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν δεσμευθεί πως θα παράσχουν βοήθεια, ενώ από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό η Ινδία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς στήριξης.

«Κλιμάκιο του ΔΝΤ είναι έτοιμο να επισκεφθεί το Νεπάλ το συντομότερο για να βοηθήσει την κυβέρνηση να αποτιμήσει και να προσδιορίσει της χρηματοδοτικές ανάγκες» της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.


Πηγή: BBC
Πηγή: skai.gr