Πάνω από 1.400 τα θύματα του Εγκέλαδου στο Νεπάλ

Δραματικές στιγμές ζει το Νεπάλ μετά τον σεισμό 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη χώρα το πρωί του Σαββάτου, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς και με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Σύμφωνα με το νεότερο επίσημο απολογισμό, τα θύματα ανέρχονται σε τουλάχιστον 1.453, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια ερειπωμένων κτηρίων.

Οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 1.700, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους. Ακόμα 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Θιβέτ, που επίσης επλήγησαν από τον Εγκέλαδο.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές και απηύθυνε έκκληση για βοήθεια από το εξωτερικό, καθώς υπάρχουν φόβοι πως η τραγωδία σε μια από τις φτωχότερες χώρες της ανατολικής Ασίας θα εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση. Η γειτονική Ινδία ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε, στέλνοντας ομάδες διασωστών και ιατρικό υλικό.

Περίπου οι μισοί θάνατοι έχουν καταγραφεί στην περιοχή της πρωτεύουσας Κατμαντού, η οποία βρίσκεται μόλις 81 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της δόνησης, που είχε μικρό εστιακό βάθος 15 χιλιομέτρων.

Στην πυκνοκατοικημένη κοιλάδα του Κατμαντού κατοικούν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Πολλές κατοικίες, ιδιαίτερα σε φτωχές συνοικίες ή σε χωρία και κωμοπόλεις είναι πολύ παλιές και χτισμένες με κακά υλικά, χωρίς τις απαραίτητες πολεοδομικές προϋποθέσεις για να αντέξουν έναν τόσο μεγάλο σεισμό.

Πηγή: Reuters

Ο ισχυρότατος σεισμός προκάλεσε επίσης χιονοστιβάδες στο Έβερεστ και υπάρχουν μαρτυρίες από ορειβάτες-οδηγούς πως το χιόνι έχει σαρώσει καταυλισμούς ορειβατών, όπου περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για την έναρξη της ορειβατικής περιόδου.

Ομάδα ερευνών του ινδικού στρατού έχει εντοπίσει έως τώρα 18 σορούς στο βουνό. Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι πως ορειβατικές ομάδες έχουν αποκλειστεί σε διάφορα σημεία των Ιμαλαΐων.

Ο κύριος σεισμός έχει ακολουθηθεί από δεκάδες μετασεισμούς, με τον μεγαλύτερο να ανέρχεται σε 6,6 Ρίχτερ.

Πηγή: Reuters

Πηγή: Reuters

Οι εικόνες από τη ζώνη του σεισμού φανερώνουν τεράστιες υλικές ζημιές, με δεκάδες κτήρια να έχουν καταρρεύσει. Ανάμεσα στα κτίσματα που έχουν πληγεί βρίσκεται ο ιστορικός πύργος Νταραχάρα, στο Κατμαντού, ο οποίος είχε χτιστεί το 1832, αλλά και πολλοί ναοί.

Άλλες εικόνες δείχνουν ανθρώπους να ψάχνουν απεγνωσμένα στα χαλάσματα για τους συγγενείς τους, ή να μεταφέρουν με ό,τι μέσο μπορούν τραυματίες και νεκρούς.

APTOPIX Nepal Earthquake
Ο πύργος Νταραχάρα (Πηγή: Associated Press)

Πηγή: skai.gr