Στους 970 οι νεκροί από το πλήγμα των 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ

Δραματική και συνεχής είναι η αύξηση του αριθμού των νεκρών στο Νεπάλ, μετά τον ισχυρότατο σεισμό 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη χώρα το πρωί του Σαββάτου, 

Σε τουλάχιστον 970 ανέρχονται αυτή την ώρα τα θύματα σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της Αστυνομίας, τη στιγμή που κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους πως ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ πιο βαρύς.

Κατά την ίδια πηγή, οι οι τραυματίες ξεπερνούν του 1.700, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων που μπορεί να είναι παγιδευμένοι στα χαλάσματα ερειπωμένων κτηρίων.

Περίπου 40 ακόμα άνθρωποι εκτιμάται πως έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Θιβέτ και την Κίνα, που επίσης επλήγησαν από τον Εγκέλαδο.

Η δόνηση εντοπίζεται μόλις 81 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού και σε πολύ μικρή απόσταση από τέσσερις άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ποκχάρα, που αποτελεί προορισμό για τουρίστες. Στην πυκνοκατοικημένη κοιλάδα του Κατμαντού κατοικούν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο κύριος σεισμός έχει ακολουθηθεί από δεκάδες μετασεισμούς, με τον μεγαλύτερο να ανέρχεται σε 6,6 Ρίχτερ.

Οι πρώτες εικόνες από τη ζώνη του σεισμού φανερώνουν τεράστιες υλικές ζημιές, με δεκάδες κτήρια να έχουν καταρρεύσει. Ανάμεσα στα κτίσματα που έχουν πληγεί βρίσκεται ο ιστορικός πύργος Νταραχάρα, στο Κατμαντού, ο οποίος είχε χτιστεί το 1832, αλλά και πολλοί ναοί.

Ο σεισμός προκάλεσε επίσης χιονοστιβάδες στο Έβερεστ, και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες από ορειβάτες-οδηγούς πως το χιόνι έχει σαρώσει καταυλισμούς ορειβατών. Νεπαλέζος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο βουνό.

Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι πως ορειβατικές ομάδες μπορεί να έχουν αποκλειστεί σε διάφορα σημεία των Ιμαλαΐων.

«Φοβόμαστε πως υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί και υπάρχουν αναφορές για εκτενείς καταστροφές. Οι ζημιές δεν περιορίζονται σε κάποιες περιοχές του Νεπάλ. Σχεδόν ολόκληρη η χώρα έχει χτυπηθεί», δήλωσε ο υπαρχηγός της διπλωματικής αποστολής του Νεπάλ στην Ινδία.
Πηγή: skai.gr