Πρόοδος των συνομιλιών για τα πυρηνικά του Ιράν

Οι συνομιλίες για τα πυρηνικά μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκοσμίων δυνάμεων προοδεύουν με σταθερό αλλά αργό ρυθμό. Σκοπός τους να βγει μια τελική συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως δήλωσε ανώτερος διαπραγματευτής της Τεχεράνης.

Οι διπλωμάτες είναι σε διαπραγματεύσεις για να καλύψουν τα κενά της συμφωνίας-πλαίσιο που πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου, η οποία θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθησυχάζοντας παράλληλα τους φόβους των Δυτικών για την ανάπτυξη μιας ατομικής βόμβας, σε αντάλλαγμα για το φρένο που θα μπει στην επιβολή κυρώσεων απέναντί του.

Το Ιράν το οποίο αρνείται την αναζήτηση των πυρηνικών όπλων από πλευράς του, δήλωσε ότι οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό μέχρις ότου να υπογραφεί η οποιαδήποτε τελική συμφωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν μια σταδιακή άρση των περιορισμών από την άλλη.

«Η πρόοδος είναι σε καλό επίπεδο ... Είμαστε σε προκαταρκτικό στάδιο και ο ρυθμός είναι αργός αλλά αυτό είναι καλό» όπως ανέφερε στην ιρανική κρατική τηλεόραση ο διαπραγματευτής Abbas Araqchi σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία προσπάθεια για τη συμφωνία.

«Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έκαναν κάποιες καλές διευκρινίσεις σχετικά με την άρση των κυρώσεων», είπε, προσθέτοντας ότι η σύνταξη του κειμένου είχε αρχίσει.

Οι διπλωμάτες πρέπει επίσης να εξομαλύνουν τις λεπτομέρειες σχετικά με το μέλλον του προγράμματος ατομικής έρευνας και ανάπτυξης του Ιράν, την ακριβή φύση του καθεστώτος παρακολούθησης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και το είδος των αποθεμάτων ουρανίου της Τεχεράνης που θα έχει τη δυνατότητα να κρατήσει υπό την οποιαδήποτε τελική συμφωνία.

Διμερείς συναντήσεις έγιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με την πολιτική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης Helga Schmid και την Αμερικανίδα υφυπουργό Wendy Sherman και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους Ρώσους, Κινέζους, Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς απεσταλμένους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα
Πηγή: skai.gr