Συλλυπητήρια στους απογόνους των σφαγιασθέντων Αρμενίων από την Τουρκία

Συλλυπητήριά στους απογόνους των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς κατά τη γενοκτονία του 1915 εξέφρασε σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μιλώντας ενόψει των τελετών μνήμης της 24ης Απριλίου – με αφορμή και τη συμπλήρωση ενός αιώνα από το αιματοκύλισμα – ο τούρκος πρωθυπουργός προανήγγειλε πως εκείνη την ημέρα θα διοργανωθεί και μια θρησκευτική τελετή προς τιμήν των θυμάτων στο Αρμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Η ανακοίνωση Νταβούτογλου είναι το δεύτερο συγκαταβατικό μήνυμα της τουρκικής πολιτείας για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Το πρώτο δόθηκε το 2014, από τον τότε πρωθυπουργό – νυν πρόεδρο – Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε εκ νέου την αντίθεση της Άγκυρας στη χρήση του όρου «γενοκτονία». «Το να μειώνουμε τα πάντα σε μια μόνο λέξη, το να φορτώνουμε όλη την ευθύνη στο τουρκικό έθνος και να τα συνδυάζουμε αυτά με έναν διάλογο μίσους είναι νομικά και ηθικά προβληματικό», σημείωσε.

Το ζήτημα της γενοκτονίας του 1915, στα μέσα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, έχει επανέλθει στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, λόγω δηλώσεων του πάπα Φραγκίσκου, όπου ο ποντίφικας χρησιμοποίησε ακριβώς αυτό τον όρο. Η Τουρκία αντέδρασε έντονα στην κίνηση του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τον κ. Ερντογάν να κάνει λόγο για παραλήρημα.
Πηγή: skai.gr