Ιταλία: Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

H ιταλική Δικαιοσύνη συνέλαβε σήμερα 24 μέλη ενός δικτύου διακινητών που μετέφεραν επίδοξους μετανάστες από την Αφρική έως τη Βόρεια Ευρώπη μέσω της Μεσογείου και της Σικελίας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο την εισαγγελία του Παλέρμου.

Οι διακινητές αυτοί είχαν οργανώσει τουλάχιστον 15 ταξίδια από το Μάιο του 2014 και απαιτούσαν από τους επίδοξους μετανάστες να τους καταβάλουν ποσά που κυμαίνονταν μεταξύ 1.500 και 2.000 δολαρίων, διευκρίνισε η εισαγγελία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ότι 24 μέλη αυτού του κυκλώματος συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των διακινητών που έχουν συλληφθεί στην Ιταλία στους 1.002 ανθρώπους.

Οι επίδοξοι μετανάστες που προέρχονται από την Ερυθραία, το Σουδάν και τη Σομαλία επιβιβάζονται σε πλοιάρια σε περιοχή κοντά στην Ζουάρα στη Λιβύη με κατεύθυνση τη Σικελία, διευκρίνισε η εισαγγελία ενώπιον του Τύπου. Οι μετανάστες είχαν στοιβαχθεί σε υπόστεγα αεροσκαφών κοντά στις ακτές πριν από τον απόπλου.

Σύμφωνα με μία ογκώδη έκθεση της εισαγγελίας του Παλέρμου, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εκατοντάδες μετανάστες επιβιβάζονται σε σαπιοκάραβα και οι διακινητές τους εγκαταλείπουν στα ανοικτά αφού έχουν ειδοποιήσει τις αρχές να τους περισυλλέξουν.

Οι διακινητές σχεδιάζουν κάθε λεπτομέρεια του ταξιδιού, περιλαμβανομένης της απόδρασης των επίδοξων μεταναστών από τα κέντρα υποδοχής της Ιταλίας. Οι μετανάστες που διασώζονται μεταφέρονται στη συνέχεια σε κέντρα υποδοχής που έχουν στηθεί σε ολόκληρη την ιταλική επικράτεια. Ωστόσο δύο στους τρεις μετανάστες προτιμούν να ταξιδέψουν με δικά τους μέσα προς άλλους προορισμούς στην Ευρώπη παρά το να περιμένουν να τους χορηγηθεί ενδεχομένως άδεια ασύλου στην Ιταλία, σύμφωνα με τις οργανώσεις αρωγής προσφύγων.

Οι διακινητές που συνελήφθησαν χρησιμοποιούν εξελιγμένα σύστήματα πληρωμών όπως τη μεταφορά χρημάτων μέσω του συστήματος Moneygram ή του Western Union.

Σε κάθε «πελάτη»-μετανάστη αντιστοιχεί ένα νούμερο και κάθε καταβολή χρημάτων καταχωρείται σε έναν φάκελο, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Το κύκλωμα λειτουργεί σαν ένα πραγματικό ταξιδιωτικό πρακτορείο με παραρτήματα στη Σικελία και τη Λομβαρδία και οργανώνει τη μεταφορά τους έως την Ρώμη και το Μιλάνο, γενικά με αυτοκίνητο ή με λεωφορείο και έπειτα τη μετάβαση προς τους τελικούς προορισμούς τους: τη Νορβηγία, την Ελβετία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία ή ακόμα και τη Γερμανία.

Το κόστος ποικίλλει, το ταξίδι είναι ακριβότερο ή φθηνότερο ανάλογα με το αν το μέσο μεταφοράς είναι το τρένο, το λεωφορείο ή το αυτοκίνητο.

Την εγκληματική οργάνωση διηύθυναν ο Μεντάνι Γεντέγκο Μερέντ από την Ερυθραία και ο συμπατριώτης του, Γκερμάι Ερμίας. Τα ονόματα αυτών των δύο διακινητών, τους οποίους χαρακτηρίζουν αμείλικτους, είχαν εμφανιστεί και στον φάκελο της έρευνας που διεξήχθη μετά το ναυάγιο της 3ης Οκτωβρίου του 2013 ανοιχτά της Λαμπεντούζας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 366 ανθρώπων.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο