Κλείσιμο

Αγώνας για τη διάσωση 400 ανθρώπων από τα νερά της Μεσογείου

Μεγάλη ναυτική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση τουλάχιστον 400 ανθρώπων που κινδυνεύουν στα νερά της Μεσογείου έχουν εξαπολύσει οι Αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας, στον απόηχο των τελευταίων πολύνεκρων ναυαγίων ανοιχτά της Λιβύης, κι ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε εκπονούσαν σχέδιο 10 σημείων για τη μετανάστευση ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

Όπως δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, τα ιταλικά και μαλτέζικα σκάφη έλαβαν σήμα για βοήθεια από δυο πλοιάρια. Στο πρώτο επιβαίνουν 100 με 150 άτομα, ενώ το δεύτερο μεταφέρει περίπου 300 ανθρώπους.

Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Δευτέρας, χωρίς ακόμα να υπάρχουν πληροφορίες για ναυαγούς ή διασωθέντες.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον μαλτέζο ομόλογό του, ο κ. Ρέντσι σημείωσε πως η Ρώμη εξετάζει το ενδεχόμενο «στοχευμέων παρεμβάσεων» εναντίον δουλεμπόρων που έχουν ως βάση την Λιβύη, στη Βόρεια Αφρική, και διοχετεύουν χιλιάδες ανθρώπους προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Αποσαφήνισε ωστόσο πως δεν εξετάζει στρατιωτική επιχείρηση για την σταθεροποίηση της Λιβύης.

Οι δηλώσεις του ιταλού πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν εν μέρει τις πληροφορίες που είχε νωρίτερα ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (IOM), ο οποίος ανακοίνωσε πως έλαβε έκτακτη ειδοποίηση για τρία σκάφη που χρειάζονται βοήθεια, εκ των οποίων το ένα μεταφέρει 300 άτομα.

Ο Οργανισμός ανέφερε πως 20 άτομα πιστεύεται ότι έχουν ήδη πνιγεί. Ο άνθρωπος που ενημέρωσε για το περιστατικό δεν έδωσε καμία πληροφορία για τα άλλα δυο σκάφη.

Τα νέα ναυάγια στη Μεσόγειο Θάλασσα έρχονται στον απόηχο του χαμού περίπου 700 ανθρώπων βόρεια των ακτών της Λιβύης, στο πλέον πολύνεκρο ναυάγιο δουλεμπορικού σκάφους στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από σκάφη της Ιταλίας και της Μάλτας κατά τις τελευταίες ημέρες, καθώς η καλοκαιρία και η εντεινόμενες κρίσης στη Βόρεια Αφρική κλιμακώνουν τα προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία του IOM, περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη από τις αρχές του 2015, περίπου 5.000 λιγότεροι σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, ο φετινός αριθμός των νεκρών είναι 15πλάσιος σε σχέση με πέρυσι.
Πηγή: skai.gr