Koμισιόν μετά την τραγωδία: Η ΕΕ έχει ηθική & ανθρωπιστική υποχρέωση δράσης

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει» τονίζει η Κομισιόν στη σκιά της μεγαλύτερης ναυτικές τραγωδίας στη Μεσόγειο με θύματα εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες.

«Η πραγματικότητα είναι σκληρή και οι πράξεις μας πρέπει επομένως να είναι τολμηρές» αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τα κράτη - μέλη, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να ετοιμαστεί η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική Μετανάστευσης, θα υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου από την Κομισιόν.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεσες ενέργειες, προκειμένου να εμποδίσουμε και άλλη απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς και μία συνολική προσέγγιση για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης σε όλες της πτυχές της» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η πραγματικότητα είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στις ρίζες του. Όσο υπάρχει πόλεμος και κακουχίες στη γειτονιά μας, κοντά και μακριά, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στις ευρωπαϊκές ακτές. Και όσο οι χώρες προέλευσης και διέλευσης δεν λαμβάνουν μέτρα για να εμποδίσουν αυτά τα απελπισμένα ταξίδια, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο» επισημαίνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, μέρος της προσέγγισης πάνω στο οποίο εργάζεται η Κομισιόν σχετίζεται με τη συνεργασία με τρίτες χώρες, ενώ θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών όπως ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Είναι κοινή ευθύνη των 28 μελών της ΕΕ και των θεσμών της ΕΕ και απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» τονίζει η Επιτροπή.

«Πόσοι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να πνιγούν έως ότου να αναλάβουμε δράση στην Ευρώπη; Πόσες φορές ακόμα θέλουμε να εκφράσουμε απλώς την απογοήτευσή μας και στη συνέχεια να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας»; διερωτάται σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Από την πλευρά του, τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής αυτή την εβδομάδα με θέμα τη μετανάστευση, ζήτησε από τους άλλους ηγέτες της ΕΕ ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά το ναυάγιο στη Μεσόγειο, στο οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους 700 μετανάστες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τόνισε πως διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης, η οποία είναι καιρός να δράσει.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς, την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο να εργαστούν στενά πάνω στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τη δράση για την προστασία των μεταναστών στη Μεσόγειο, τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Έχουμε πάρα πολλές φορές "ποτέ ξανά". Τώρα έχει έρθει η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει χωρίς καθυστέρηση τέτοιες τραγωδίες» τονίζει η Μογκερίνι.

«Πρέπει να σώσουμε
όλοι μαζί ανθρώπινες ζωές, πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να καταπολεμήσουμε το trafficking ανθρώπων» δηλώνει.

Στο θέμα παρενέβη και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος το Σάββατο κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει την Ιταλία στην διάσωση και υποδοχή των μεταναστών, ενώ μετά το τραγικό ναυάγιο την Κυριακή ο ποντίφικας έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών.

Επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την πολιτική της όσον αφορά το μεταναστευτικό, εξαπολύει στο μεταξύ με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας μια διαφορετική προσέγγιση του μεταναστευτικού.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr