Λιβύη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε μάχες κοντά στην Τρίπολη

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε μάχες κοντά στην Τρίπολη, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ αντιπροσωπείες των δύο αντίπαλων κοινοβουλίων της Λιβύης συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Μαρόκο για να τερματιστεί η βία στη χώρα.

Δυνάμεις της κυβέρνησης την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα συγκρούστηκαν με μαχητές της συμμαχίας Φατζρ Λίμπια (“Η Αυγή της Λιβύης”) στην Τατζούρα, περίπου 30 χλμ. από την πρωτεύουσα. Οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον της συμμαχίας αυτής ισλαμιστικών ένοπλων ομάδων στο πλαίσιο μιας ακόμη επιχείρησης στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να ανακτήσουν τον έλεγχο της Τρίπολης.

“Δεκατέσσερις στρατιώτες, τέσσερις μαχητές της Φατζρ Λίμπια και τρεις γυναίκες σκοτώθηκαν σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) στην Τατζούρα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στον στρατό και πρόσθεσε ότι οι γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από ρουκέτες οι οποίες αστόχησαν. “Άλλοι 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν”, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια πλευρά ανήκαν.

Ένας εκπρόσωπος της Φατζρ Λίμπια στην Τρίπολη, ο Μοχάμαντ Σάμι, επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν εχθροπραξίες, όμως έδωσε έναν απολογισμό πολύ διαφορετικό, πολύ βαρύτερο όσον αφορά τις απώλειες στις τάξεις των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.
“Τριάντα δύο μέλη των δυνάμεων που ξεκίνησαν την επίθεση σκοτώθηκαν”, δήλωσε.

“Η Φατζρ Λίμπια ασκεί τον πλήρη έλεγχο στην Τατζούρα. Έγιναν μικρής έκτασης μάχες κοντά σε ένα στρατόπεδο το οποίο ονομάζεται στρατόπεδο 101, όπου βρίσκονται ακόμη μερικοί επιτιθέμενοι οι οποίοι είναι περικυκλωμένοι από τις δυνάμεις της Φατζρ Λίμπια”, συνέχισε ο Σάμι.
Μια δεύτερη πηγή προσκείμενη στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διεξάγονταν “σφοδρές μάχες στον τομέα της Τατζούρα, με την υποστήριξη των αεροπορικών μας δυνάμεων που προχωρούν σε πλήγματα”.

Η Λιβύη έχει δύο κυβερνήσεις και κοινοβούλια, αφότου η συμμαχία των ισλαμικών παραστρατιωτικών ομάδων κατέλαβε την Τρίπολη τον Αύγουστο και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση αναγκάστηκε να μετακινηθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ