Ομπάμα: Δεν εκτροχιάζονται οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Παρασκευή πως δεν βλέπει την προτεινόμενη νομοθεσία στο Κογκρέσο να εκτροχιάζει τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χαρακτηρίζοντας «λογικό συμβιβασμό που σχεδιάζει να υπογράψει», το νομοσχέδιο που επιτρέπει στο Κογκρέσο να αναθεωρήσει οποιαδήποτε συμφωνία.

Στη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Κόκερ και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν έδωσαν διαβεβαιώσεις πως θα προστατέψουν το νομοσχέδιο από «δηλητηριώδεις» τροπολογίες που θα εμποδίσουν την επίτευξη μιας συμφωνίας με το Ιράν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε έκπληκτος που η Ρωσία περίμενε «τόσο πολύ για να κλείσει τη συμφωνία πώλησης αμυντικών πυραύλων στο Ιράν», λαμβάνοντας υπόψη την εντάση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μπάρακ Ομπάμα υπενθύμισε πως η πώληση αρχικά επρόκειτο να γίνει το 2009, αλλά η Ρωσία την πάγωσε μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη πως η Μόσχα θα προχωρήσει στην παράδοση των πυραυλικών συστημάτων S-300 καθώς έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα με το Ιράν.


Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters