Η ζωή «σταμάτησε» στο Ισραήλ, στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Για δυο λεπτά «σταμάτησε» σήμερα Τετάρτη η ζωή στο Ισραήλ, στις 10:00 το πρωί, όταν ήχησαν οι σειρήνες στη μνήμη των 6 εκατομμυρίων θυμάτων του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

Τα αυτοκίνητα, το τραμ της Ιερουσαλήμ, τα λεωφορεία, οι πεζοί ακινητοποιήθηκαν για δύο λεπτά κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό. Τα τηλεοπτικά και τα ραδιοφωνικά δίκτυα, που από χθες μεταδίδουν μαρτυρίες, ντοκιμαντέρ, ταινίες για το Ολοκαύτωμα, διέκοψαν τα προγράμματά τους.

Φέτος, οι τελετές που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα είναι αφιερωμένες στην 70ή επέτειο της απελευθέρωσης των στρατοπέδων συγκέντρωσης και στην «επιστροφή στη ζωή»" όσων επιβίωσαν.

Περί τους 189.000 επιζήσαντες της γενοκτονίας ζουν σήμερα στο Ισραήλ και, παρά την κυβερνητική βοήθεια, περί το ένα τέταρτο ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης στο Γιαντ Βάσεμ, ο πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν δήλωσε ότι «είναι σφάλμα να θεωρείται ότι το κράτος του Ισραήλ υπάρχει ως μορφή αποζημίωσης για το Ολοκαύτωμα». «Ήλθαμε από το Αουσβιτς, όχι εξαιτίας του Αουσβιτς», υπογράμμισε.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο