Κλείσιμο

Βραζιλία: Συλλήψεις 3 πρώην μελών του Κογκρέσου για υπόθεση διαφθοράς

Ομοσπονδιακός δικαστής στην πόλη Κουριτσίμπα διέταξε τη σύλληψη του Αντρέ Βάργκας, πρώην μέλους του Κογκρέσου που είχε εκλεγεί με το κυβερνών κόμμα, καθώς επίσης του Λουίς Αργκόλου και του Πέδρου Κορέα, πρώην κοινοβουλευτικών εκλεγμένων με το μικρό Κόμμα της Αλληλεγγύης.

Αν και κανείς τους δεν διατηρεί κάποιο αξίωμα σήμερα, πρόκειται για τους πρώτους πολιτικούς που συλλαμβάνονται μετά την έναρξη, πριν από περίπου έναν χρόνο, της έρευνας για διαφθορά στην Petrobras.

Αστυνομικοί και εισαγγελείς δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ότι ο Βάργκας και ο αδελφός του δωροδοκήθηκαν για να βοηθήσουν μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων και ένα βιοτεχνολογικό εργαστήριο να εξασφαλίσουν δημόσιες συμβάσεις από την Caixa Economica Federal και το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν, καθώς φέρονται να ενεργούσαν ως ενδιάμεσοι στις δωροδοκίες.

Εισαγγελείς προειδοποιούσαν από πέρυσι ότι το κύκλωμα των δωροδοκιών που αποκαλύφθηκε στην Petroleo Brasileiro SA πιθανόν εκτείνεται και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

Η έρευνα με την ονομασία «Επιχείρηση Πλύσιμο Αυτοκινήτου», οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος δεκάδων στελεχών κορυφαίων κατασκευαστικών εταιριών της Βραζιλίας, ενώ ενέπλεξε δεκάδες πολιτικούς, στη πλειονότητά τους από το Κόμμα Εργατών (PT) της προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ, που φέρονται να δωροδοκούνταν.

Το σκάνδαλο προκαλεί νέους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση της προέδρου Ρουσέφ κι απειλεί να επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την οικονομία, η οποία ήδη έχει περιέλθει σε στασιμότητα, καθώς κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες πιθανόν θα εξαιρεθούν από τις συμβάσεις της Petrobras.

Τα πρώην μέλη του Κογκρέσου και η Caixa Economica συνδέονται με την έρευνα για το σκάνδαλο της Petrobras μέσω του Αλμπέρτου Γιουσέφ, ενός ανθρώπου που επιδιδόταν σε ανταλλαγή συναλλάγματος στη μαύρη αγορά στην πολιτεία Παρανά. Ο Γιουσέφ συμφώνησε να αποκαλύψει ποιοι δωροδοκούνταν με αντάλλαγμα επιεικέστερη ποινή.

«Η έρευνα μόλις αρχίζει», τόνισε ο εισαγγελέας Κάρλους Φερνάντου ντος Σάντους Λίμα.

Η Caixa Economica ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της ότι θα αρχίσει εσωτερική έρευνα και διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις εισαγγελικές αρχές, διαβιβάζοντάς τους όλες τις συμβάσεις που σχετίζονται με τις καταγγελίες.
Εκπρόσωποι των πρώην μελών του Κογκρέσου της Βραζιλίας δεν ήταν διαθέσιμοι για σχόλια.
Πηγή: skai.gr