O OHE προειδοποιεί για κίνδυνο «σφαγής αθώων» Παλαιστινίων στη Συρία

Αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος για μια «σφαγή των αθώων» αν δε διανεμηθεί άμεσα βοήθεια στον καταυλισμό των Παλαιστινίων προσφύγων στη Συρία όπου χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων.

Τουλάχιστον 18.000 άμαχοι, περιλαμβανομένων 3.500 παιδιών, έχουν εγκλωβιστεί στον καταυλισμό αυτό, στα περίχωρα της Δαμασκού, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το προεδρικό μέγαρο του Μπασάρ αλ Άσαντ. Μεγάλο τμήμα του καταυλισμού τελεί υπό τον έλεγχο των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την περασμένη εβδομάδα και έχει περικυκλωθεί από το συριακό στρατό.

Ο καταυλισμός του Γιάρμουκ, όπου διέμεναν 500.000 Παλαιστίνιοι πριν από την έναρξη της σύρραξης το 2011, βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και το πολιορκούσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις από τις πρώτες ημέρες του πολέμου κατά τη διάρκεια του οποίου πολλοί κάτοικοί του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ωστόσο καθώς οι μάχες έχουν ενταθεί εντός και στα περίχωρα του καταυλισμού, οι εναπομείναντες πρόσφυγες δεν έχουν τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες με αποτέλεσμα οι οργανώσεις αρωγής να απευθύνουν έκκληση στις εμπλεκόμενες πλευρές να επιτρέψουν την πρόσβαση προκειμένου να διανεμηθεί βοήθεια και να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

«Το επίπεδο της απανθρωπιάς στο οποίο έχει ολισθήσει το Γιάρμουκ είναι ειλικρινά αδιανόητο» δήλωσε ο Κρις Γκάνες, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στο Thomson Reuters Foundation κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε μέσω Skype από την Ιερουσαλήμ.

«Η κατάσταση είναι απόλυτα απελπιστική. Χρειαζόμαστε επειγόντως πρόσβαση με στόχο τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, για αυτό ακριβώς η UNRWA απευθύνει έκκληση σε όλες τις πλευρές να ασκήσουν την επιρροή τους στους εμπλεκόμενους στο πεδίο προκειμένου να μπορέσει να εισέλθει στον καταυλισμό».

Ο Γκάνες επισήμανε ότι από τότε που οι μάχες κλιμακώθηκαν πριν από μία εβδομάδα, τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια του UNRWA δεν έχουν καταφέρει να μπουν στον καταυλισμό και η ήδη ολέθρια κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο απελπιστική καθώς ο κόσμος έχει μείνει χωρίς νερό, τρόφιμα ή φάρμακα και αντιμετωπίζει τον ολοένα και αυξανόμενο κίνδυνο εκδήλωσης μιας επιδημίας.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε ότι ελάχιστες παλαιστινιακές οργανώσεις περίθαλψης και βοήθειας έχουν καταφέρει να μεταφέρουν κάποιες προμήθειες στον καταυλισμό, ωστόσο οι κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να ασθενήσουν.

«Όταν έχεις το σύστημα δημόσιας υγείας να είναι πλήρως διαλυμένο, όταν είσαι αντιμέτωπος με τόσο τρομαχτικά επίπεδα ανασφάλειας σε ό,τι αφορά τη διανομή τροφίμων... οι ασθένειες θα εκδηλωθούν» τόνισε ο ίδιος.

Ο Γκάνες είπε ότι 94 άμαχοι, περιλαμβανομένων 43 γυναικών και 20 παιδιών, υπολογίζεται ότι κατάφεραν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό την Κυριακή. «Για εμένα είναι αδιανόητο ο επονομαζόμενος πολιτισμένος κόσμος μπορεί να κάθεται και να παρακολουθεί τι συμβαίνει στο Γιάρμουκ (...) Αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο μιας σφαγής των αθώων και ο κόσμος δε μπορεί να κάθεται και να το παρακολουθεί αυτό να συμβαίνει» άπραγος, υπογράμμισε.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters