Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση «Βαριοπούλα» στην Τουρκία

Την αθώωση όλων των τούρκων στρατιωτικών που κατηγορούνταν για εμπλοκή στη φερόμενη συνωμοσία «Βαριοπούλα» (2003), η οποία είχε ως στόχο την ανατροπή του τότε πρωθυπουργού Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε σήμερα Τρίτη, σε δεύτερη δίκη, η τουρκική Δικαιοσύνη.

Οι 236 συνολικά κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι αφότου το δικαστήριο διαπίστωσε πως πολλά ηλεκτρονικά αρχεία που είχαν χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικά στοιχεία στην πρώτη δίκη ήταν «κατασκευασμένα». Στην πρώτη εκδίκαση, το 2012, οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί είχαν καταδικαστεί σε έως και 20 χρόνια κάθειρξης, όμως το 2014 το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την εκ νέου εκδίκαση της «Βαριοπούλας», ακριβώς λόγω υποψιών για την αυθεντικότητα των ψηφιακών στοιχείων.

Ανάμεσα στους αθωωμένους πλέον κατηγορούμενους βρίσκονται και εννιά στρατηγοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η πρώτη δίκη για τη «Βαριοπούλα» ήταν σύμβολο της επικράτησης του ισλαμιστή Ερντογάν στον αγώνα του κατά της άλλοτε πανίσχυρης κεμαλικής διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων, η οποία παραδοσιακά αντιλαμβάνεται το στρατό ως ασπίδα προστασίας του κοσμικού τουρκικού κράτους έναντι των επιρροών του ισλαμισμού.

Αρχικά, ο κ. Ερντογάν είχε στηρίξει απόλυτα την καταδικαστική απόφαση σε βάρος των 236 στρατιωτικών. Στη συνέχεια όμως, μετά τη ρήξη με τον άλλοτε σύμμαχό του ιμάμη Γκιουλέν και στον απόηχο και του τεράστιου σκανδάλου κυβερνητικής διαφθοράς που ξέσπασε το 2013, άλλαξε στάση και στήριξε τη διενέργεια δεύτερη δίκης.
Πηγή: skai.gr