Μαζικό μπλακ-άουτ στην Τουρκία, «όλα πιθανά» δηλώνει ο Νταβούτογλου

Μαζικό μπλακ-άουτ έχει χτυπήσει την Τουρκία, με δεκάδες πόλεις σε τουλάχιστον 44 επαρχίες να έχουν πληγεί από παρατεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, και την κυβέρνηση να ερευνά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μπλακ-άουτ στην Τουρκία τα τελευταία 15 χρόνια. Ανάμεσα στις πληγείσες πόλεις βρίσκονται η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, αλλά και βιομηχανικές ζώνες. Μεταξύ άλλων, η διακοπή ρεύματος «νέκρωσε» το μετρό και το τραμ της Κωνσταντινούπολης.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια της διακοπής, σημειώνοντας πως ερευνώνται «όλες οι πιθανότητες», ακόμα και το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.

Πάντως, τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η διακοπή ρεύματος προκλήθηκε από τεχνικό πρόβλημα που εντοπίστηκε στο σύστημα της εταιρείας που ελέγχει το δίκτυο ηλεκτροδότησης (TEIAS).

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας τόνισε πως δεν γνωρίζει αν πρόκειται για κάποιο είδος κυβερνο-επίθεσης, διαψεύδοντας όμως σενάρια περί έλλειψης ενεργειακών πόρων και δυνατοτήτων παραγωγής.
Πηγή: skai.gr