Κλείσιμο

Τράπεζα με Έλληνες & ξένους καταθέτες προειδοποιεί με κλείσιμο ύποπτων λογαριασμών

Με κλείσιμο των καταθετικών τους λογαριασμών προειδοποιεί η βρετανική τράπεζα HSBC πελάτες στα υποκαταστήματά της στον φορολογικό παράδεισο της νήσου Τζέρσεϊ, σε μια προσπάθεια να αποφύγει περαιτέρω κατηγορίες διευκόλυνσης πρακτικών φοροαποφυγής.

Τα υποκαταστήματα της τράπεζας στο νησί της Μάγχης διατηρούν καταθέσεις χιλιάδων διεθνών πελατών, μεταξύ των οποίων και Έλληνες. Η συγκεκριμένη προειδοποίηση αφορά όσους πελάτες της τράπεζας ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτοί καλούνται να προσέλθουν σε υποκατάστημα του νησιού και να εμφανίσουν αποδεικτικό ταυτότητας, ειδάλλως ο λογαριασμός τους μπορεί να κλείσει.

Η τράπεζα βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης μετά τις κατηγορίες περί διευκόλυνσης πελατών της θυγατρικής της στην Ελβετία ώστε να αποφύγουν την καταβολή φόρων. Ήδη δικαστικές και ποινικές διαδικασίες κατά της τράπεζας σε σχέση με τη δραστηριότητα του ελβετικού βραχίονά της έχουν ξεκινήσει σε Γαλλία, Βέλγιο και Αργεντινή. Ανάλογες κατηγορίες έχουν διατυπωθεί κατά της ίδιας τράπεζας σε πολλές περιπτώσεις και χώρες τα τελευταία χρόνια, με τις ΗΠΑ να έχουν επιβάλλει πρόστιμο-ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2012.

Εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε πως η HSBC αξιολογεί συνεχώς τα στοιχεία των πελατών της για να διασφαλίζει ότι κατέχει όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την προστασία τους, αλλά και για την προστασία της ευρύτερης κοινωνίας κατά απατών και άλλων οικονομικής φύσης εγκλημάτων. Η προειδοποίηση προς τους πελάτες στο Τζέρσεϊ αποσκοπεί ακριβώς στην αφαίρεση ρίσκου από τις δραστηριότητες της τράπεζας.

Στα τέλη του 2012 η εφημερίδα Daily Telegraph είχε αποκαλύψει πως στα υποκαταστήματα της HSBC στο Τζέρσεϊ υπήρχαν 8.474 κάτοχοι λογαριασμών, με συνολικές καταθέσεις που ανέρχονταν σε περίπου 1,25 τρισεκατομμύρια λίρες στερλίνες. Οι κάτοχοι των λογαριασμών είχαν ως δηλωμένες έδρες διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Πηγές του ΣΚΑΙ έχουν επιβεβαιώσει πως μεταξύ αυτών βρίσκονται και 97 κάτοχοι λογαριασμών με δηλωμένη διεύθυνση στην Ελλάδα. Σε αυτούς τους 97 λογαριασμούς ήταν συνολικά κατατεθειμένα περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ.

Δείγμα των ονομάτων των κατόχων των «ελληνικών» λογαριασμών στην HSBC του Τζέρσεϊ είχε σταλεί στις ελληνικές αρχές εντός του περασμένου έτους, από άνθρωπο που κατέχει όλες τις λεπτομέρειες της λίστας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια κινητοποίηση. Νέα προσέγγιση με την καινούρια κυβέρνηση έχει επιχειρηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών.

Τις αντίστοιχες λίστες με τους καταθέτες στο Τζέρσεϊ έχουν αξιοποιήσει χώρες όπως η Βρετανία, η Αυστραλία, το Βέλγιο, το Ισραήλ και η Ιρλανδία εντοπίζοντας παρατυπίες, διεκδικώντας μη καταβληθέντες φόρους και επιβάλλοντας πρόστιμα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες σε μια σειρά από άλλες χώρες. Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, η εφορία έχει ήδη συλλέξει 20 εκατομμύρια λίρες σε φόρους και πρόστιμα από την επεξεργασία και αξιοποίηση της συγκεκριμένης λίστας.

Σε πρόσφατο δημοσίευμά της, εξάλλου, η εφημερίδα Times ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση διευρύνει το διεθνές «κυνήγι» για φοροφυγάδες, ερευνώντας 80.000 Έλληνες που έχουν τουλάχιστον 200.000 ευρώ έκαστος σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Επικαλούμενη τον Υπουργό Επικρατείας για Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδη, η εφημερίδα σημείωνε πως αντικείμενο των ερευνών είναι κάποιοι από τους πιο σημαίνοντες πολίτες της χώρας.

Κατά τον κ. Νικολούδη μάλιστα η «λίστα Λαγκάρντ» είναι συμπτωματική ενός ευρύτερου φαινομένου φορολογικών απατών. «Δεν ανησυχώ για τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ. Είναι απλώς μια υποσημείωση στη γενικότερη προσπάθεια να κυνηγήσουμε όσους δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Ακόμα σημαντικότερα, πάντως, τα χρήματα που το ελληνικό κράτος έχει λαμβάνειν από αυτή τη λίστα, σε σχέση με πρόστιμα ή αδήλωτα εισοδήματα, είναι ψίχουλα σε σύγκριση με το τι μπορεί να συλλεχθεί από αυτόν τον κατάλογο των 80.000 ατόμων», δήλωσε ο υπουργός.

Από τα 80.000 ονόματα μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί περίπου 4.500, δημιουργώντας ελπίδες είσπραξης άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ έως τον Ιούνιο σε πρόστιμα.
Πηγή: skai.gr-Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο