Αίγυπτος: Ο Αραβικός Σύνδεσμος συγκροτεί περιφερειακή δύναμη ασφαλείας

Στη συγκρότηση μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης συμφώνησαν καταρχήν, οι επικεφαλής των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου κατά τη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο.

Στόχο να πολεμήσει «τις τρομοκρατικές οργανώσεις» ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στον απόηχο και των βομβαρδισμών κατά σιιτικής οργάνωσης στην Υεμένη.

Οι ίδιοι έδωσαν διορία ενός μήνα προκειμένου να οριστεί η σύνθεση της δύναμης αυτής, οι τρόποι και τα μέσα δράσης της και να διευκρινιστούν οι στόχοι της.

«Οι Άραβες ηγέτες συμφώνησαν καταρχήν στη συγκρότηση μια αραβικής στρατιωτικής δύναμης» δήλωσε ο Σίσι, η χώρα του οποίο έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συνδέσμου, τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της ετήσιας Συνόδου στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Ο ίδιος δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τι ακριβώς θα είναι αυτή η δύναμη, τους στόχους της, τη σύνθεσή της.

Οι 21 αρχηγοί κρατών και μοναρχιών που ήταν παρόντες ή εκπροσωπούνταν εκ των 22 κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου (περιλαμβανομένου του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς) συμφώνησαν επί μιας πρότασης ψηφίσματος που είχε παρουσιάσει η Αίγυπτος, εδώ και πολλούς μήνες, με την οποία προτεινόταν η συγκρότηση μιας τέτοιας κοινής δύναμης. Η έδρα της Συρίας παραμένει κενή.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος επισήμανε επανειλημμένα την «επιτακτική ανάγκη» της συγκρότησης μιας τέτοιας δύναμης προκειμένου «να πολεμήσει εναντίον των τρομοκρατών» στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκεται η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου (Νάμπιλ αλ Αράμπι), σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Συνόδου (Σίσι) προσκαλεί μία αντιπροσωπεία αξιωματούχων υπό την επίβλεψη των αρχηγών των γενικών επιτελείων εθνικής άμυνας των κρατών μελών, η οποία θα έχει περιθώριο ενός μήνα προκειμένου να εξετάσει κάθε πλευρά της αυτής της κοινής στρατιωτικής δύναμης και να προχωρήσει σε συστάσεις σχετικά με τις διαδικασίες, τους μηχανισμούς και τον προϋπολογισμό της» τονίζεται στο ψήφισμα που ενέκρινε ο Σύνδεσμος, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ανακοίνωση αυτή για τη συγκρότηση της ενιαίας στρατιωτικής δύναμης πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή όπου δεκάδες αραβικές χώρες των οποίων ηγείται η Σαουδική Αραβία συμμετέχουν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη από την Πέμπτη στοχοθετώντας θέσεις των σιιτών ανταρτών Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που έχουν καταλάβει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας και έχουν εκδιώξει τις εκλεγμένες αρχές.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ