Κλείσιμο

Χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικονομική διάσωση της χώρας

Ένα «λάθος» της Ουκρανίας για πόσο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει στη Ρωσία από το τέλος του έτους θα μπορούσε να απειλήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης του Κιέβου, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το Κίεβο επιδιώκει ελάφρυνση του χρέους του κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές του.

Αυτή η ελάφρυνση θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση του σχεδίου διάσωσης 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τεσσάρων ετών για την Ουκρανία. Το ποσό που θα δώσει το ΔΝΤ ανέρχεται στα 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όμως ένας εσωτερικός κανονισμός του Ταμείου, θα μπορούσε να απειλήσει τη συνέχιση αυτού του προγράμματος. Ο κανονισμός προβλέπει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δανείσει σε μια χώρα αν αυτή αθετήσει ένα χρέος της προς ένα άλλο κράτος ή κάποιον δημόσιο οργανισμό.

«Έχουμε έναν κανόνα μηδενικής ανοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αν δεν κάνω λάθος, τα 3 δισεκατομμύρια προέρχονται από ένα ρωσικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, γι 'αυτό είναι δημόσιο χρέος», είπε ο Μάρεϊ.

Αν η Ρωσία, που είναι σε ανοιχτή διαμάχη με την Ουκρανία, αρνηθεί να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος μέχρι το τέλος του έτους, αυτό για το Κίεβο θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και το ΔΝΤ θα βρεθεί σε λεπτή θέση. Ερωτηθείς σχετικά με τη πιθανότητα αυτή ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να απαντήσει.

Πάντως για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο ΔΝΤ θα μπορούσε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους αυτού στη Λέσχη του Παρισιού, η οποία ασχολείται με απαιτήσεις μεταξύ κρατών ή θα μπορούσε να πωληθεί στη δευτερογενή αγορά χρέους και συνεπώς δεν θα ανήκει στη Μόσχα.
Πηγή: skai.gr