Κλείσιμο

Υεμένη: Ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα Σαναά

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν αργά την Πέμπτη το βράδυ τη Σαναά, όπου ο διεθνής συνασπιμός υπό τη Σαουδική Αραβία εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι που έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα της Υεμένης.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή είπε ότι ακούστηκαν αντιαεροπορικά πυρά, σε απάντηση προφανώς για τα πλήγματα του συνασπισμού σε μια στρατιωτική βάση στο Αλ Ιστικμπάλ, στη δυτική είσοδο της Σαναά.

O Λευκός Οίκος εξέφρασε από την πλευρά του την ανησυχία του σχετικά με τις «δραστηριότητες του Ιράν» στην Υεμένη όπου οι σιίτες αντάρτες Χούτι κατέλαβαν πολλές μεγάλες πόλεις και απειλούν το Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Ανησυχούμε για τις ιρανικές δραστηριότητες στην Υεμένη και τις πληροφορίες περί μεταφοράς όπλων από το Ιράν τα οποία συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση και στην απειλή που υφίσταται εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης» δήλωσε ο Άλιστερ Μπάσκεϊ, ο εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC).

Η επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, με τη στήριξη σε υλικοτεχνικό επίπεδο των ΗΠΑ, προκάλεσε την οργή της Τεχεράνης, για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι προσφέρει υποστήριξη στους σιίτες Χούτι που αμφισβητούν την εξουσία του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί καταδίκασε «τη στρατιωτική επίθεση» εναντίον της Υεμένης κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ερωτηθείς σχετικά πριν από λίγες ημέρες, ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του Μπαράκ Ομπάμα είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δε διέθεταν στοιχεία που επέτρεπαν να εδραιωθεί η άποψη ενός «είδους ελέγχου που ασκούν οι Ιρανοί αξιωματούχοι στους μαχητές Χούτι».

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η υποστήριξη που παρέχει το Ιράν στους σιίτες αντάρτες έχει «χωρίς καμία αμφιβολία» συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης της Υεμένης. Η Τεχεράνη είχε καταδικάσει αμέσως αυτές τις δηλώσεις.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ