Κλείσιμο

«Βασιλική κηδεία» με καθυστέρηση 530 ετών για τον Ριχάρδο Γ'

Ο Ριχάρδος Γ΄, ο τελευταίος Πλανταγενέτης βασιλιάς της Αγγλίας και ο τελευταίος μονάρχης που σκοτώθηκε σε μάχη, πριν από πέντε αιώνες, αναπαύεται από σήμερα στον Καθεδρικό του Λέστερ, μετά από μια μεγαλειώδη νεκρική πομπή την οποία η βασίλισσα Ελισάβετ χαρακτήρισε «μεγάλης διεθνούς σημασίας».

Το δρύινο φέρετρο του βασιλιά, ο οποίος σκοτώθηκε το 1485, τοποθετήθηκε στον νάρθηκα του ναού, απέναντι ακριβώς από το δημοτικό πάρκινγκ όπου είχαν ανακαλυφθεί τα λείψανά του το 2012. «Επιστρέφουμε τα οστά του δούλου Σου Ριχάρδου στον τάφο τους», είπε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας που χοροστάτησε στην τελετή, Τζάστιν Ουέλμπι.

Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε παρουσία της κόμισσας του Ουέσεξ Σοφίας, εγγονής της βασίλισσας Ελισάβετ, την οποία εκπροσωπούσε. Στο μήνυμά της η βασίλισσα χαιρέτισε την ταφή «ενός βασιλιά που έζησε σε ταραγμένους καιρούς» χαρακτηρίζοντάς την "ένα γεγονός μεγάλης εθνικής και διεθνούς σημασίας".

Ο Βρετανός ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, μακρινός συγγενής του βασιλιά που πρόκειται μάλιστα να ενσαρκώσει προσεχώς τον Ριχάρδο Γ΄ σε μια σειρά που ετοιμάζει το βρετανικό δίκτυο BBC, διάβασε τους στίχους που έγραψε ειδικά για την τελετή η Σκοτσέζα ποιήτρια Κάρολ Αν Ντάφι.

Ο Ριχάρδος Γ΄ σκοτώθηκε στη μάχη του Μπόσγουορθ Φιλντ, στις 22 Αυγούστου 1485, πριν από 530 χρόνια. Μετά τη μάχη το γυμνό σώμα του ρίχτηκε στην πλάτη ενός αλόγου και μεταφέρθηκε στο γειτονικό Λέστερ όπου τάφηκε σε έναν απέριττο τάφο αφού ο νικητής της μάχης, ο Ερρίκος Τυδώρ (μετέπειτα Ερρίκος Ζ΄) αρνήθηκε να του αποδώσει τιμές. Λέγεται μάλιστα ότι κατέβαλε μόλις 10 λίρες για το «μνημείο» του νεκρού εχθρού του. Η ανακάλυψη των λειψάνων του θεωρήθηκε ως μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην ιστορία της Βρετανίας.

Μολονότι βασίλεψε μόνο 777 ημέρες, η ιστορία του Ριχάρδου Γ΄ μαγεύει μέχρι σήμερα τους ιστορικούς και τους απλούς ανθρώπους απ' όλον τον κόσμο. «Για ορισμένους ήταν ήρωας, για άλλους ήταν αχρείος», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Μοντίθ, ο πρωτοπρεσβύτερος του Λέστερ.

Ο τελευταίος βασιλιάς του οίκου της Υόρκης έμεινε στην ιστορία ως ένας αιμοδιψής τύραννος, φήμη που ενορχηστρώθηκε κατά κύριο λόγο από τη δυναστεία των Τυδώρ και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με το έργο του Σαίξπηρ που τον παρουσίαζε ως έναν καμπούρη, πανούργο σαδιστή ο οποίος έστειλε στο θάνατο τους μικρούς ανιψιούς του.

Ο θάνατος του Ριχάρδου σήμανε το τέλος του Πολέμου των Ρόδων, μεταξύ των αντιπάλων οίκων της Υόρκης και του Λάνκαστερ. Ο Ριχάρδος Γ΄, ο «βασιλιάς της Αγγλίας και της Γαλλίας και Άρχοντας της Ιρλανδίας» ήταν τότε μόλις 32 ετών.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters