Κλείσιμο

NYT: Ένας εκ των δύο πιλότων είχε κλειδωθεί εκτός πιλοτηρίου

Περιπλέκεται το μυστήριο γύρω από τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της Germanwings που στοίχισε την ζωή σε 150 ανθρώπους.

Μέλος της ομάδας διερεύνησης των αιτιών της συντριβής του αεροσκάφους δήλωσε στους New York Times ότι όπως προκύπτει από τον καταγραφέα συνομιλιών, ο ένας πιλότος άφησε το πιλοτήριο πριν το αεροσκάφος ξεκινήσει την καθοδική του πορεία και στάθηκε αδύνατον να επιστρέψει σε αυτό.

«Ο χειριστής που ήταν έξω από το πιλοτήριο χτυπά ελαφρά την πόρτα χωρίς να του απαντήσει κανείς», ανέφερε ο ερευνητής. «Και τότε χτυπά την πόρτα πιο δυνατά αλλά και πάλι δεν λαμβάνει απάντηση. Δεν υπήρξε καμία απάντηση» πρόσθεσε ο ίδιος ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Μπορείς να τον ακούσεις να προσπαθεί να σπάσει την πόρτα», είπε χαρακτηριστικά «Είναι βέβαιο ότι τις τελευταίες στιγμές της πτήσης, ο άλλος πιλότος είναι μόνος του μέσα στο πιλοτήριο και δεν ανοίγει την πόρτα», ανέφερε

Σύμφωνα με τον ίδιο η γλώσσα που ακούγεται είναι τα γερμανικά. Επίσης στο τέλος της ηχογράφησης ακούγεται ένας συναγερμός που προφανώς είναι το σήμα που προειδοποιεί για την προσέγγιση του αεροσκάφους στο έδαφος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η μητρική εταιρεία, Lufthansa, ο συγκυβερνήτης του Airbus A-320 είχε προσληφθεί το 2013 από την Germanwings και είχε στο ενεργητικό του 630 ώρες πτήσης.

Η εθνικότητα του δεν έχει αποσαφηνίζεται.

Πάνω από τον τόπο της καταστροφής πέταξαν την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανία,ς Άνγκελα Μέρκελ, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν την τραγωδία.

Πολλές οικογένειες θυμάτων αναμένεται να φθάσουν την Πέμπτη στο νότιο τμήμα των γαλλικών Άλπεων, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τον κ. Ολάντ το «περίβλημα» του δεύτερου μαύρου κουτιού «βρέθηκε», αλλά «όχι το ίδιο το μαύρο κουτί», που περιέχει διάφορα δεδομένα της πτήσης που κατέγραφαν τα συστήματα του αεροπλάνου.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε τραγικό δυστύχημα και καταστροφή το περιστατικό και έκανε ειδική αναφορά στα μικρά παιδιά που χάθηκαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μαριάνο Ραχόι, από το σημείο της αεροπορικής τραγωδίας.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως σκέφτεται τα θύματα που κατάγονταν από την Γερμανία, αλλά και από τις υπόλοιπες χώρες.

Παράλληλα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε πως κύριος στόχος είναι να αναγνωριστούν τα θύματα και να επαναπατριστούν «στις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας πως έδειξε γενναιοδωρία και συμπεριφέρθηκε σαν πραγματικός φίλος.

Η αναγνώριση των θυμάτων θα πάρει "ημέρες και εβδομάδες", προειδοποίησε η γαλλική δικαιοσύνη, ενώ η Interpol ανακοίνωσε ότι αποστέλλει μια ομάδα ειδικών στον τόπο όπου έχουν μεταφερθεί οι σοροί τους.

Ο γενικός εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις έρευνες για τη συντριβή του A320 Germanwings, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 13.30 ώρα Ελλάδος.

Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί σε αίθουσα του αεροδρομίου του Μαρινιάν, κοντά στη Μασσαλία, διευκρίνισε ο Ρομπέν, λίγες ώρες αφού επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ένας από τους πιλότους, ο οποίος είχε βγει από το πιλοτήριο και δεν κατόρθωσε να επιστρέψει σε αυτό, πριν το αεροπλάνο ξεκινήσει την καθοδική του πορεία.
Πηγή: skai.gr