Νιγηρία: Την πέρασαν για καμικάζι και τη λίντσαραν μέχρι θανάτου

H αστυνομία αποκάλυψε σήμερα ότι η νεαρή γυναίκα την οποία λιντσάρισε μέχρι θανάτου το εξοργισμένο πλήθος στη βορειοανατολική Νιγηρία δεν ήταν βομβίστρια-καμικάζι που ετοιμαζόταν να διαπράξει επίθεση για λογαριασμό της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, αλλά μια ψυχικά ασθενής γυναίκα.

Η παρεξήγηση που δημιουργήθηκε είναι ενδεικτική της ψύχωσης που έχει προκαλέσει το ολοένα εντεινόμενο κύμα επιθέσεων που εξαπολύουν γυναίκες βομβίστριες-καμικάζι.

Το θύμα ονομαζόταν Ταμπίτα Χαρούνα και ήταν 33 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε η μητέρα της. Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον όχλο, που κατόπιν έβαλε φωτιά στη σορό της και την έκαψε, την Κυριακή στην πόλη Μπάουτσι αφού η γυναίκα αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο στην είσοδο μιας αγοράς.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας της πολιτείας του Μπάουτσι η Χαρούνα Μοχάμεντ δεν ήταν βομβίστρια - καμικάζι.

«Όλες μας οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η γυναίκα έπασχε από κάποια ψυχική ασθένεια και δεν είχε καμία πρόθεση να διαπράξει μία επίθεση αυτοκτονίας» δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ως δυνάμεις επιβολής της τάξης δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε στους πολίτες να αυτοδικούν» προσέθεσε ο ίδιος.

«Συνεχίζουμε τις έρευνές μας και μόλις συλλάβουμε τους δράστες αυτής της ενέργειας θα τους ασκήσουμε ποινικές διώξεις».

«Υπάρχει νομοθεσία, οι επιτιθέμενοι δε μπορούν να αυτοδικούν. Σκότωσαν και έκαψαν την κόρη μου» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η μητέρα του θύματος, Ράχαμπ Χαρούνα.

Η Χαρούνα περιέγραψε την κόρη της «ως μια φυσιολογική νεαρή γυναίκα» που εργαζόταν ως πωλήτρια προτού διαγνωστεί με την ψυχική ασθένεια και είχε νοσηλευτεί πολλές φορές σε ψυχιατρική κλινική το διάστημα μεταξύ 2007 και 2013.

«Εξακολουθούσε να παθαίνει κρίσεις κάποιες φορές. Έβγαινε εκτός εαυτού και έσπαγε πράγματα. Μάζευε τα αντικείμενα του σπιτιού και τους έβαζε φωτιά» περιέγραψε η μητέρα της.

Έπειτα, «ηρεμούσε και γινόταν φυσιολογική και με βοηθούσε στις δουλειές του σπιτιού».

«Έφυγε από το σπίτι το Σάββατο χωρίς να πει πού πήγαινε. Την αναζητούσαμε σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο όμως δεν τη βρήκαμε παρά έπειτα από 2 ημέρες».

«Βρισκόταν (στην αγορά) Μούντα Λάουαλ, όπου την λιντσάρισαν, την ταπείνωσαν και την έκαψαν έως θανάτου. Πριν την σκοτώσουν, το πλήθος της έκανε σωματικό έλεγχο και βρήκε πάνω της την ταυτότητα της αδελφής της Αλχέρι» συνέχισε η μητέρα της. Χάρη σε αυτήν την ταυτότητα η οικογένειά της κατάφερε να την εντοπίσει.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο