Κλείσιμο

Πιθανό παράθυρο για επανεκκίνηση των συνομιλιών για Κυπριακό βλέπει η Λευκωσία

Την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες για λύση στο Κυπριακό θα ήταν πιθανό να επαναρχίσουν τον Απρίλιο, εξέφρασε σε διάλεξή του στο London School of Economics το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

«Νομίζω ότι πλέον τώρα έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αυτό [η επανάληψη των συνομιλιών] ίσως να ήταν πιθανό τις προσεχείς εβδομάδες, κάποια στιγμή τον Απρίλιο ίσως, δεν ξέρουμε ακριβώς. Αλλά ίσως να βρίσκαμε μια διέξοδο επειδή από τη μία πλευρά η τουρκική NAVTEX (σ.σ. για σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ) λήγει στις αρχές Απριλίου και επίσης θα έχουμε ένα διάλειμμα στις έρευνες που διεξάγονται από την ΕΝΙ. Άρα ίσως αυτό να σχημάτιζε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επανάληψη των συνομιλιών. Θα δούμε τι θα συμβεί. Το σημαντικό είναι να σταματήσουν οι παραβιάσεις», είπε από το Λονδίνο ο κ. Μαυρογιάννης.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, σχολίασε, ότι πρέπει να καταλάβει πως η επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργήσει μία κατάσταση στην οποία όλοι θα είναι κερδισμένοι (win-win situation). Τόνισε, ότι για να γίνει αυτό πρέπει ασφαλώς η Τουρκία να αποδεχθεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει αυτόνομος παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αντιταχθούμε στη λογική της de facto ενσωμάτωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Τουρκία, που ήταν η λογική την οποία παρουσίασε ο Ερντογάν τον Σεπτέμβριο, όταν ήρθε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου», συνέχισε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου και του συντονιστή ακαδημαϊκού του LSE δρ. Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ, ο κ. Μαυρογιάννης, απέρριψε την ιδέα ενός επιβεβλημένου χρονοδιαγράμματος στις διαπραγματεύσεις. Όπως εξήγησε, η ιδέα αυτή δεν αρέσει στην κυπριακή πλευρά «όχι επειδή δε θέλουμε να εργαστούμε όσο πιο ταχέως γίνεται, αλλά επειδή όταν ορίζεις μια διορία δίνεις την εντύπωση ότι αν δεν την τηρήσεις τότε θα κάνεις κάτι εναλλακτικό».

Όπως συμπλήρωσε, «όσον αφορά εμάς, αρνούμαστε ιδέες περί αυτού που κάποιοι αποκαλούν ‘βελούδινο διαζύγιο’ ή λύση δύο κρατών […] Προσωπικά από ηθική άποψη αρνούμαι να αναλογιστώ το μέλλον της χώρας μου με όρους διαίρεσης».

Ο κ. Μαυρογιάννης πρόσθεσε πάντως, ότι στη συζήτηση περί χρονοδιαγραμμάτων αν θέλει κανείς να είναι ρεαλιστής δεν μπορεί να αγνοεί κάποια βασικά δεδομένα, το πιο σοβαρό εκ των οποίων είναι ο σημερινός πολιτικός προσανατολισμός της Τουρκίας, τον οποίο χαρακτήρισε «πραγματικά πολύ πολύ ανησυχητικό για όλους μας».

«Υπάρχει μία πλήρης αλλαγή προσανατολισμού προς μία προοδευτική ισλαμοποίηση της κοινωνίας στην Τουρκία. Βλέπουμε ότι δεν ενδιαφέρονται να εκσυγχρονίσουν την κοινωνία τους με τον δυτικό τρόπο και δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να εργαστούν προς την ένταξή τους στην ΕΕ. Και προσπαθούν να παίξουν πολύ επικίνδυνα παιχνίδια στη γειτονιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

«Αν αυτή είναι η κατάσταση της Τουρκίας, πρέπει να βιαστούμε λίγο. Επειδή αν περιμένουμε λίγα ακόμα χρόνια, δε θα υπάρχει πια τουρκοκυπριακή κοινότητα ή η ηγεσία τους δε θα τους εκπροσωπεί. Αντικειμενικά δημιουργείται ένα χρονοδιάγραμμα. Μας τελειώνει ο χρόνος στην Κύπρο. Πρέπει να κάνουμε κάτι το συντομότερο δυνατό», προειδοποίησε.

Είπε, επίσης, ότι η Τουρκία από το ’74 και μετά είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων, αλλά για χάρη των διαπραγματεύσεων και μόνο. Όπως σχολίασε, άλλο πράγμα τα λόγια και άλλο η πολιτική βούληση για την επίτευξη λύσης.

Υπερασπίστηκε τέλος την απόφαση αποχώρησης από τις συνομιλίες, διότι, όπως τόνισε, δεν μπορεί κανείς να διαπραγματεύεται υπό απειλή, ενώ μάλιστα υπάρχει ήδη η απειλή της συνεχιζόμενης κατοχής. Σχολίασε, ότι ο ίδιος λατρεύει τις διαπραγματεύσεις, καθώς αυτή είναι η δουλειά του – «θα ήμουν άνεργος χωρίς διαπραγματεύσεις», είπε χαριτολογώντας – αλλά πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. «Ξέραμε ότι ήταν παγίδα, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αλλά χρειάζεται να έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες», σημείωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο