Δεκαετές πάγωμα της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν θέλει ο Ομπάμα

Tο Ιράν θα πρέπει να δεσμευτεί για ένα τουλάχιστον 10ετές πάγωμα της πυρηνικής του δραστηριότητας, στο πλαίσιο μιας επικείμενης συμφωνίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, παραδεχόμενος ωστόσο ότι οι πιθανότητες επίτευξης μιας τελικής συμφωνίας με την Τεχεράνη είναι ακόμα περιορισμένες.

Μιλώντας λίγες ώρες πριν την ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο, ο κ. Ομπάμα είπε η αρνητική στάση του πρωθυπουργού του Ισραήλ απέναντι στις προσπάθειες για συμφωνία προκαλεί σύγχυση, και επισήμανε ότι υπάρχουν «ουσιαστικές διαφωνίες» μεταξύ της κυβέρνησής του και της ισραηλινής κυβέρνησης για το πώς θα επιτευχθεί ο κοινός τους στόχος περιορισμού του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ωστόσο, τόνισε ότι η διαφωνία δεν θα βλάψει μακροπρόθεσμα τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του ότι η διπλωματία Ομπάμα στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν δεν θα αποτρέψει την Τεχεράνη από την ανάπτυξη μιας πυρηνικής βόμβας. Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η ρήξη με το Ισραήλ δεν είναι προσωπική υπόθεση και ότι θα ήταν πρόθυμος να συναντήσει ξανά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό εφόσον αυτός κερδίσει τις εκλογές της 17ης Μαρτίου.

«Δεν πρόκειται για προσωπικό ζήτημα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό για κάθε χώρα που έχει σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μια διαδικασία χάραξης πολιτικής», δήλωσε ο κ. Ομπάμα.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο κ. Νετανιάχου είχε αποδειχτεί λάθος στην κρίση του σχετικά με την αντίθεσή του σε μια ενδιάμεση συμφωνία με το Ιράν το 2013. «Ο Νετανιάχου υποστήριξε πολλά. Αυτό πρόκειται να αποτελέσει μια κακή συμφωνία. Αυτό πρόκειται να οδηγήσει το Ιράν στο να λάβει βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Ιράν δεν θα τηρήσει τη συμφωνία. Τίποτα από αυτά δεν επαληθεύτηκε».

«Αποδείχτηκε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το Ιράν έχει μείνει ουσιαστικά στάσιμο όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα. Κατά πολλούς τρόπους, το Ιράν υπαναχώρησε σε στοιχεία του προγράμματός του», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters