Κλείσιμο

Επιχείρηση για την απελευθέρωση του Τικρίτ από το ΙΚ εξαπέλυσε το Ιράκ

Επιχείρηση για την απελευθέρωση της πόλης Τικρίτ – γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν – από το Ισλαμικό Κράτους έχουν εξαπολύσει οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, όπως μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ιρακινές δυνάμεις πλήττουν τις θέσεις των τζιχαντιστών με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και με πυροβολικό.

Ώρες πριν την έναρξη της επίθεσης, ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι κάλεσε τους σουνίτες μαχητές των τοπικών φυλών να αποσύρουν τη στήριξή τους προς το ΙΚ, υποσχόμενος αμνηστία.

Το Τικρίτ, 130 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών το καλοκαίρι, μαζί με την Μοσούλη και άλλες ζώνες στο σουνιτικό κέντρο του Ιράκ.

Χθες Κυριακή, έγινε γνωστό πως το ΙΚ απελευθέρωσε 19 Ασσύριους Χριστιανούς που κρατούσε στη Συρία, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι περισσότεροι από τους αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν, 17 εξ αυτών, είναι άδρες.

Ωστόσο, περισσότεροι από 200 ακόμη Ασσύριοι εκτιμάται πως παραμένουν όμηροι στα χέρια των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, πρόκειται για ανθρώπους που αιχμαλωτίστηκαν τον Φεβρουάριο όταν το ΙΚ κατέλαβε πάνω από 10 χωριά χριστιανικά στη Χασάκα, μια πόλη στα βορειοανατολικά η οποία ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος από τους Κούρδους.

Το ΙΚ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις απαγωγές.
Πηγή: skai.gr