Βίντεο-απειλή με την περιφορά 21 αιχμαλώτων δημοσίευσε το ΙΚ

Βίντεο που δείχνει τη διαπόμπευση 21 αιχμαλώτων έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Κυριακή το Ισλαμικό Κράτος.

Οι αιχμάλωτοι βρίσκονται κλεισμένοι μέσα σε κλουβιά που έχουν φορτωθεί σε αυτοκίνητα, με τους τζιχαντιστές να τους περιφέρουν σε δρόμους στην περιοχή της πόλης Κιρκούκ, ζώνη σκληρών μαχών μεταξύ του ΙΚ και των κούρδων μαχητών πεσμεργκά.

Ανάμερα στους κρατούμενους βρίσκονται 16 πεσμεργκά, αλλά και δυο αξιωματικοί του ιρακινού στρατού και τρεις αστυνομικοί από το Κιρκούκ.

Το βίντεο περιλαμβάνει «συνεντεύξεις» από μαχητές του ΙΚ, οι οποίοι προειδοποιούν τους κούρδους αντάρτες να σταματήσουν να αντιμάχονται τους τζιχαντιστές. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχετε αυτήν την τύχη, είτε στα κλουβιά είτε κάτω από το χώμα», δηλώνει ένας γενειοφόρος που φορά λευκό τουρμπάνι.

Δεν υπάρχουν πλάνα εκτελέσεων, ωστόσο, στο τέλος του, οι αιχμάλωτοι εμφανίζονται γονατισμένοι και πίσω από τον καθέναν από αυτούς στέκει ένας μασκοφόρος που κρατά αυτόματο όπλο ή πιστόλι.

Το βίντεο εντοπίστηκε από την υπηρεσία SITE, που παρακολουθεί ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Ένας διοικητής των πεσμεργκά του Κιρκούκ, ο στρατηγός Χιγιόουα Ρας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι όμηροι αιχμαλωτίστηκαν στις 31 Ιανουαρίου «όταν οι Κούρδοι μαχητές απώθησαν μια τρομοκρατική επίθεση του ΙΚ» με στόχο το Κιρκούκ.

Από τον Ιούνιο του 2014 το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο και το δυτικό Ιράκ. Στα τέλη Ιανουαρίου, εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση για να καταλάβει το Κιρκούκ, όπου έχουν τη βάση τους οι πεσμεργκά μετά την αποχώρηση των Ιρακινών στρατιωτών έναν μήνα νωρίτερα.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο