Δανία: Πυροβολισμοί σε καφέ με στόχο σκιτσογράφο – 1 νεκρός, 3 τραυματίες

Ένας 40χρονος πολίτης νεκρός, και τρεις τραυματίες αστυνομικοί, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τους πυροβολισμούς αγνώστων εναντίον καφέ στην Κοπεγχάγη. Οι δύο ένοπλοι διέφυγαν από την περιοχή με ένα αυτοκίνητο, με τη δανική αστυνομία να έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή τους. Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα την περιγραφή και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Όλα δείχνουν ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση, καθώς στο καφέ πραγματοποιούνταν συνάντηση με αντικείμενο την ελευθερία του λόγου, από τον Σουηδό καλλιτέχνη Λαρκς Βίλκς (φωτό), ο οποίος έχει αντιμετωπίσει πολλές απειλές για καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ που δημοσίευσε το 2007.





Έπεσαν τουλάχιστον 40 πυροβολισμοί κατά του καφέ Krudttoenden. «Είμαι ακόμη ζωντανός στην αίθουσα» δήλωνε στο Twitter o γάλλος πρέσβης στη Κοπεγχάγη.



Μια από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, δήλωσε στο Associated Press ότι o Βίλκς ήταν παρών στην εκδήλωση, αλλά δεν τραυματίστηκε. 


Λαρς Βίλκς

Το καφέ, που βρίσκεται βόρεια της Κοπεγχάγης, φιλοξενούσε εκδήλωση με τίτλο «Τέχνη, βλασφημία και η ελευθερία της έκφρασης».

Ο Λαρς Βιλκς προκάλεσε πολεμική το 2007, καθώς δημοσίευσε σκίτσα που παρίσταναν τον προφήτη Μωάμεθ ως σκύλο, γεγονός που συνοδεύτηκε από τη διατύπωση απειλών εναντίον του από ισλαμιστικές οργανώσεις. Έκτοτε, ζει υπό ενισχυμένη αστυνομική προστασία.



Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ "εξέφρασε την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη δοκιμασία αυτή", σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία, με την οποία γνωστοποιείται ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ θα μεταβεί το συντομότερο δυνατόν στην Κοπεγχάγη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε "με την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την τρομοκρατική επίθεση κατά δημόσιας εκδήλωσης στην Κοπεγχάγη, στην οποία συμμετείχε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Δανία". "Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Δανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

Embedded image permalink

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ