Πέντε νεκροί από βομβιστική επίθεση Νίγηρα μετά από έφοδο της Μπόκο Χαράμ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε σήμερα Κυριακή σε αγορά στην πόλη Ντίφα, στον νοτιοανατολικό Νίγηρα, αφότου ο στρατός απώθησε επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ κατά της συνοριακής πόλης.

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν πως δράστης ένα αγόρι που ανατινάχτηκε μέσα στην αγορά. Ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός Anefi μετέδωσε ωστόσο πως τη βόμβα έριξε ένας νεαρός ο οποίος επέβαινε με μοτοσικλέτα και ο οποίος στη συνέχεια διέφυγε.

«Απομακρύναμε πέντε πτώματα από την αγορά», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένα μέλος των τοπικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. «Υπάρχουν περίπου 15 τραυματίες, μερικοί από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση».

Η έφοδος της Μπόκο Χαράμ που προηγήθηκε της βομβιστικής επίθεσης ηταν η δεύτερη επίθεση των ισλαμιστών μέσα σε τρεις ημέρες εναντίον της περιοχής των συνόρων στον νότιο Νίγηρα, όπου περίπου 2.500 στρατιώτες του Τσαντ έχουν συγκεντρωθεί ενόψει μιας στρατιωτικής επίθεσης των περιφερειακών δυνάμεων εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Στο κοινοβούλιο του Νίγηρα θα διεξαχθεί ψηφοφορία τη Δευτέρα (αύριο) επί μίας πρότασης να σταλούν στρατεύματα στη Νιγηρία για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ.

Κάτοικοι της Ντίφα δήλωσαν πως μάχες ακούστηκαν μεταξύ περίπου των ωρών 6.00 π.μ. έως 10.00 π.μ. (08:00 έως 12:00 ώρα Ελλάδας) στα νότια περίχωρα της πόλης.

«Διεξάγονταν μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και στοιχείων της Μπόκο Χαράμ που προσπάθησαν να εισέλθουν στην πόλη», δήλωσε στο Reuters στρατιωτική πηγή. «Μάχες σημειώνονται γύρω από τη γέφυρα στο Ντούτσι. Υπάρχουν πολλοί νεκροί».

Δυνάμεις του Τσαντ εισήλθαν την περασμένη εβδομάδα στη Νιγηρία νότια της λίμνης Τσαντ προκειμένου να επιτεθούν εναντίον της Μπόκο Χαράμ στην πόλη Γκαμπάρου, στα σύνορα με το Καμερούν.

Χθες Σάββατο οι κυβερνήσεις του Καμερούν, του Τσαντ, του Νίγηρα, της Νιγηρίας και του Μπενίν συμφώνησαν να συστήσουν μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη 8.700 ανδρών. Το Τσαντ έχει αναπτύξει περίπου 2.500 στρατιώτες στο Καμερούν και στον Νίγηρα στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.

Η Μπόκο Χαράμ έχει καταλάβει εδάφη στη βορειοανατολική Νιγηρία στη διάρκεια μίας πενταετούς εξέγερσης για την οικοδόμηση ενός ισλαμικού κράτους στο έδαφος της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας της Αφρικής και μεγαλύτερης οικονομίας της ηπείρου. Περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέρυσι.

Χθες η εκλογική επιτροπή της Νιγηρίας ανέβαλε για τις 28 Μαρτίου τις προεδρικές εκλογές που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 14 Φεβρουαρίου, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια λόγω της εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters