ΝΑΤΟ: Το 2014 ήταν μια μαύρη χρονιά

O γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογράμμισε σήμερα το εύρος των προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ έπειτα από μία «μαύρη χρονιά» κατά τη διάρκεια της οποίας η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιθέσεις στην Ευρώπη έχουν υπονομεύσει το αίσθημα ασφάλειας στη Γηραιά Ήπειρο.

«Το 2014 δεν ήταν μια καλή χρονιά για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα ήταν μία μαύρη χρονιά», επισήμανε ο Γενς Στόλντενμπεργκ που ανέλαβε τα ηνία του οργανισμού τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας στον Τύπο την ετήσια έκθεση του οργανισμού συλλογικής ασφάλειας η έδρα του οποίου βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Στα ανατολικά, η Ρωσία επενέβη στην Ουκρανία αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο και αποσταθεροποιώντας την χώρα και τους γείτονές της, επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ.

«Στα νότια, η εξτρεμιστική βία έχει επεκταθεί έως τα σύνορά μας όπου μαίνονται οι εντάσεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, οι οποίες τροφοδοτούν την τρομοκρατία στους δρόμους των πόλεών μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το περιβάλλον σε ό,τι αφορά την ασφάλειά μας έχει αλλάξει θεμελιωδώς», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, απευθύνοντας έκκληση στα 28 κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους προκειμένου να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους τις οποίες μειώνουν εδώ και χρόνια.

Οι επικεφαλής των κρατών του ΝΑΤΟ είχαν δεσμευτεί τον περασμένο χρόνο να αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ σε διάστημα 10 ετών τους πόρους που αφιερώνουν στην άμυνα, ιδίως λόγω των φόβων που πυροδοτεί η επιθετική, όπως έκριναν, πολιτική της Ρωσίας.

Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, πολλοί σύμμαχοι είχαν περικόψει τους αμυντικούς προϋπολογισμούς –ορισμένοι σε λιγότερο του 1% των ΑΕΠ– εκμεταλλευόμενοι τα «μερίσματα ειρήνης» (όρος που χρησιμοποιείται για την ανακατανομή των δαπανών, από τις στρατιωτικές δαπάνες προς τις δαπάνες υπέρ της εκπαίδευσης ή κοινωνικών προγραμμάτων). Πρόκειται, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, για μια λάθος πολιτική ακόμα και σε περιόδους λιτότητας.

Η Ρωσία αντιμετώπιζε κι εκείνη τα δικά της οικονομικά προβλήματα , όμως αυτό δεν την εμπόδισε να αυξήσει τις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας εδώ και πολλά χρόνια, σημείωσε.

«Έχουμε δει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει χρήση (στρατιωτικής) βίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ επικαλούμενος την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές με τη Μόσχα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, ο ΓΓ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να επιτραπεί η διενέργεια ενός πολιτικού διαλόγου και να επιτρέψει στους στρατιωτικούς των δύο στρατοπέδων να ανταλλάξουν πληροφορίες, ακόμα και αν κάθε είδους συνεργασία σε πρακτικό επίπεδο με τη Μόσχα έχει διακοπεί μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε, ότι ενδέχεται να συναντήσει τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, τον Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο