Ελεύθερος μετά από 20 χρόνια ο δολοφόνος του Απαρτχάιντ, ντε Κοκ

Ελεύθερος, μετά από 20 χρόνια στη φυλακή, αφήνεται ο επικεφαλής ομάδας δολοφόνων και βασανιστών του καθεστώτος του Απαρτχάιντ, Γιουτζίν ντε Κοκ.

Ο ντε Κοκ υπηρέτησε το ρατσιστικό καθεστώς της Νοτίου Αφρικής ως επικεφαλής ομάδας αστυνομικών που βασάνιζε και δολοφονούσε αντιφρονούντες, «κερδίζοντας» το ψευδώνυμο «Μεγάλο Κακό» για τη δράση του.

Το 1996, μετά την πτώση του λευκού καθεστώτος, ο ντε Κοκ καταδικάστηκε σε δις ισόβια και ακόμα 212 χρόνια κάθειρξης, έχοντας ομολογήσει τη συμμετοχή του σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις δολοφονιών, βασανισμών και απατών.

Η ημερομηνία αποφυλάκισής του δεν έχει γίνει γνωστή και ενδέχεται να έχει ήδη βγει από τη φυλακή. Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μισέλ Μασούθα, η απόφαση ελήφθη στο όνομα της «συμφιλίωσης» και για την «οικοδόμηση του έθνους».

Κατά την παραμονή του στη φυλακή, ο ντε Κοκ ήλθε σε επαφή με συγγενείς θυμάτων του, ζητώντας συγχώρεση. Κατά τον κ. Μασούθα, βοήθησε μάλιστα τις Αρχές να εντοπίσουν ακτιβιστές που είχαν εξαφανιστεί στη διάρκεια του Απαρτχάιντ.
Πηγή: skai.gr