Κλείσιμο

Πακιστάν: 6 νεκροί από πυραύλους τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους των ΗΠΑ

Τουλάχιστον έξι φερόμενοι ως αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα όταν ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξαπέλυσε πλήγματα στο βορειοανατολικό Πακιστάν, σε μια περιοχή των φυλών όπου έχουν καταφύγει τζιχαντιστές, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

Τα πλήγματα αυτά στοχοθέτησαν έναν χώρο ο οποίος φέρεται να χρησίμευε ως στρατόπεδο των ανταρτών στην κοιλάδα Σαβάλ, στο Βόρειο Ουαζιριστάν, μια από τις επτά ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών του βορειοδυτικού Πακιστάν η οποία υφίσταται το μεγαλύτερο μέρος των βομβαρδισμών των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicles, UAVs).

Ένα «αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο εκτόξευσε δύο πυραύλους εναντίον ενός στρατοπέδου και ενός οχήματος των ανταρτών σκοτώνοντας έξι τρομοκράτες», δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας του Πακιστάν, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν τα δεδομένα αυτά ή να εξακριβωθεί η ταυτότητα των θυμάτων από ανεξάρτητες πηγές, καθώς οι ζώνες των φυλών παραμένουν αυστηρά απαγορευμένες για τους ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης.

Η περιοχή αυτή σφυροκοπείται επίσης από την πακιστανική ΠΑ, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την ευρείας κλίμακας επιχείρηση την οποία είχαν εξαπολύσει στα μέσα του περασμένου Ιουνίου εναντίον του Κινήματος των Πακιστανών Ταλιμπάν και άλλων οργανώσεων οι οποίες πρόσκεινται στην αλ Κάιντα. Η επιχείρηση αυτή έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο στρατός του Πακιστάν είχε ανακοινώσει χθες ότι σκότωσε 76 «τρομοκράτες», συμπεριλαμβανομένων και «ξένων», χρησιμοποιώντας τον όρο με τον οποίο αναφέρεται συνήθως σε εξτρεμιστές από κράτη της κεντρικής Ασίας και Άραβες, σε νέους βομβαρδισμούς τους οποίους εξαπέλυσε στις περιοχές των φυλών. Ο απολογισμός αυτός δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Επίσημα, το Πακιστάν αντιτίθεται στις επιδρομές των UAVs στο έδαφός του, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι βομβαρδίζει το ίδιο θέσεις των ενόπλων ισλαμιστών, όμως έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια έχουν επιβεβαιώσει ότι το Ισλαμαμπάντ εγκρίνει και υποστηρίζει ορισμένα τουλάχιστον από τα πλήγματα.
Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο