Δυσφορία Λευκωσίας για την κοινή δήλωση της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Ενοχλημένη είναι, μετά την Αθήνα, και η Λευκωσία για την «κοινή δήλωση των 28 κρατών μελών της ΕΕ» για το επικείμενο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ερχόμενης Πέμπτης, το οποίο θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στη Ρωσία για την επιδείνωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως ανέφερε στο κανάλι Σίγμα, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, η Λευκωσία εξέφρασε ήδη γραπτώς τη δυσαρέσκεια της για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αυτή τη φορά, πριν την έκδοση της ανακοίνωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, ότι το μήνυμα για το επικείμενο έκτακτο συμβούλιο όσον αφορά το ουκρανικό, ήρθε στη Λευκωσία τα τελευταία 24ωρα, με διορία μόλις τριών ωρών για τα κράτη μέλη να απαντήσουν.

Τη στιγμή εκείνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ταξίδευε και το μήνυμα ελήφθη από τον ίδιο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους του.

Αμέσως, η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέφρασε γραπτώς τη διαμαρτυρία της, για το γεγονός ότι ο χρόνος που δόθηκε για απάντηση ήταν πολύ περιορισμένος, και έτσι δεν δόθηκε η δυνατότητα σε ένα κράτος μέλος που διαφωνεί με το θέμα, να εκφράσει τη θέση του.

Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, δεν ακούστηκαν οι φωνές των κρατών μελών που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων κατά της Μόσχας.

Μιλώντας στο Sigmalive, διπλωματικοί κύκλοι τόνισαν τη διαφωνία της Λευκωσίας στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων εναντίον της Μόσχας, θέση την οποία θα διατυπώσει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ της ερχόμενη Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται, ότι η Αθήνα, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται, ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας».
Πηγή: skai.gr