ΗΠΑ: «Πολύ δύσκολο να κλείσει το Γκουαντάνμο σε 2 χρόνια»

Η αμερικανική κυβέρνηση θα «δυσκολευτεί πολύ» να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο έως το τέλος της θητείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, εκτίμησε σήμερα ο πρώην υπουργός Άμυνας της χώρας Τσακ Χέιγκελ.

«Αυτό θα είναι πολύ δύσκολο, πολύ περισσότερο εάν το Κογκρέσο επιβάλλει πρόσθετους περιορισμούς» στις προϋποθέσεις που ισχύουν για την απελευθέρωση των 122 κρατουμένων που παραμένουν φυλακισμένοι στο Γκουαντάναμο και σε ό,τι αφορά τις χώρες υποδοχής και φιλοξενίας τους», δήλωσε ο Χέιγκελ στο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό NPR.

Ο Χέιγκελ υπερασπίστηκε τον εαυτό του έναντι όσων τον κατηγορούν, ότι καθυστέρησε να δώσει το πράσινο φως για την απελευθέρωση ορισμένων κρατουμένων σε αυτήν τη στρατιωτική φυλακή που βρίσκεται στην Κούβα.

«Ναι» ενδέχεται να υπήρξε μία «ολιγωρία» η οποία «δε με κατέστησε δημοφιλή στα μάτια ορισμένων» παραδέχτηκε ο Χέιγκελ. «Όμως ήμουν ξεκάθαρος ενώπιον του προέδρου (...) και του Κογκρέσου: εάν ο νόμος μου αναθέτει μία ευθύνη, εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ» για να την εκπληρώσω, διότι είναι «ο αμερικανικός λαός που μετρά στο κάτω-κάτω».

Σύμφωνα με το νόμο, ο υπουργός Άμυνας, όφειλε να εξακριβώσει, εάν η απελευθέρωση ενός κρατουμένου δημιουργεί μία σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει επαναλάβει πολλές φορές την πρόθεσή του να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να κλείσει το Γκουαντάναμο, ενώ αναφέρθηκε στη δέσμευσή του αυτή την περασμένη εβδομάδα κατά την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης.
Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο