Λαβρόφ: Η Ρωσία θα διευκολύνει τις επαφές Κιέβου και αυτονομιστών

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα διευκολύνει τις επαφές μεταξύ της Ουκρανίας και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών «τις επόμενες ημέρες», αφού η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζήτησε από τη Μόσχα να ασκήσει πίεση στους αντάρτες.

«Τις επόμενες ημέρες, εξ όσων γνωρίζω, θα υπάρξουν κάποιες επαφές (μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών). Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διευκολύνουμε τις επαφές», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Ένας «άμεσος διάλογος» μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών είναι «απαραίτητος» για να ξεκινήσει και πάλι η ειρηνευτική διαδικασία, εκτίμησε ο Ρώσος υπουργός, ζητώντας «από τις δυτικές χώρες (…) να μην κάνουν κάτι που θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση στις αρχές του Κιέβου ότι όλες οι ενέργειές τους εγκρίνονται αυτόματα από τους Δυτικούς».

Ο Λαβρόφ απαντούσε με αυτό τον τρόπο στην έκκληση της Μέρκελ, η οποία ζήτησε χθες Κυριακή από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να ασκήσει πίεση στους αυτονομιστές».
Παρόλα αυτά ο Ρώσος υπουργός υπενθύμισε ότι «πριν από μία εβδομάδα, ο (Ουκρανός) πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε την επανάληψη των εχθροπραξιών, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο», μετά το πέρας της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας είχαν ζητήσει μεταξύ άλλων και τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Παράλληλα ο Λαβρόφ κατήγγειλε «τις (ουκρανικές) απόπειρες να εκτροχιαστεί η ειρηνευτική πρόοδος και τις επανειλημμένες προσπάθειες εκι μέρους της ηγεσίας του Κιέβου να επιλυθεί το πρόβλημα με τη χρήση βίας στα νοτιοανατολικά της χώρα. Αυτές οι απόπειρες δεν οδηγούν πουθενά».
Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο