Αίγυπτος: 17 νεκροί στην 4η επέτειο της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ

Δεκαεφτά νεκροί στα σημερινά, βίαια επεισόδια της τέταρτης επετείου της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία στην Αίγυπτο.

Τουλάχιστον δεκατρείς διαδηλωτές σκοτώθηκαν στα επεισόδια στην πρωτεύουσα, το Κάιρο, ενώ ο δέκατος τέταρτος σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ωστόσο, κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς στην Αλεξάνδρεια - πληροφορία που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε το θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό άλλων έντεκα.

Στο Κάιρο, άλλοι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση ενόπλων που επέβαιναν σε ένα κινούμενο όχημα κοντά στις Πυραμίδες, σύμφωνα με αξιωματικούς των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ακόμη δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο ανατολικό Κάιρο από την έκρηξη μιας βόμβας μικρής ισχύος. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Άτζναντ Μισρ, μια τζιχαντιστική οργάνωση.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 150 πρόσωπα συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί καθώς και αστυνομικοί με πολιτικά άνοιξαν πυρ σήμερα εναντίον διαδηλωτών.

Χθες μια γυναίκα, η  Σάιμα Σαμπάν, που συμμετείχε σε μια κινητοποίηση της αριστεράς, έπεσε νεκρή από πυρά.

Σήμερα περίπου 1.000 άνθρωποι μετέτρεψαν σήμερα την κηδεία της σε πορεία. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε, ότι είχε τραυματιστεί στο πρόσωπο και στην πλάτη, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Άμπντελ Λατίφ ανέφερε πως διεξάγεται έρευνα για τον θάνατό της και πρόσθεσε «ουδείς είναι υπεράνω του νόμου».

«Η Σάιμα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ», δήλωσε ο Μέντατ αλ Ζαχίντ, αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Λαϊκής Συμμαχίας, του κόμματος στο οποίο ανήκε η Σάμπαγ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Ο πρώην επικεφαλής του στρατού και νυν πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος είχε ανατρέψει τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, επικρίνεται από πολλούς, που τονίζουν ότι έχει επιβάλει ένα καθεστώς ακόμη πιο αυταρχικό από εκείνο του Μουμπάρακ και καταστέλλει κάθε διαφωνία, τόσο από μέρους των ισλαμιστών, όσο και των δυνάμεων της αριστεράς και των φιλελεύθερων που τάσσονται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Μετά την ανατροπή του Μόρσι, ο στρατός και η αστυνομία έχουν σκοτώσει πάνω από 1.400 υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων και άλλους διαδηλωτές, ενώ πάνω από 15.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει καταγγείλει την επιβολή της θανατικής ποινής σε μαζικές δίκες, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει «χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία».

Προχθές Παρασκευή η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) τόνισε σε μια ανακοίνωσή της ότι «οι ελευθερίες οι οποίες είχαν κερδηθεί με την επανάσταση (του 2011) έχουν πλέον αναιρεθεί».


Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ, Reuters/ Γαλλικό Πρακτορείο