Πρότυπο για το Λονδίνο οι διαπραγματεύσεις ΣΥΡΙΖΑ-Βρυξελλών

Πηγή: Deutsche Welle

Ως κομβική στιγμή για την Ευρώπη αξιολογούν Βρετανοί πολιτικοί παράγοντες την διαφαινόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές.

Οι μετεκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ντάουνινγκ Στριτ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Παρόλο που μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμιά απολύτως επίσημη δήλωση από στόμα βρετανού πολιτικού, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για τις ελληνικές εκλογές, οι εξελίξεις στην μετεκλογική περίοδο, προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στον Ντέιβιντ Κάμερον.

Θα αποδεχθεί η ΕΕ τους όρους των Βρετανών;

Εν όψει των εκλογών του Μαΐου στην Βρετανία, δύο είναι τα πεδία στα οποία υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχούν το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Το πρώτο, είναι σε πιο βαθμό μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει τον ευρωσκεπτικιστικό στρατόπεδο στη Βρετανία όχι μόνο αναφορικά με το κόμμα UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, αλλά κυρίως τις φυγόκεντρες δυνάμεις μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα.

Το δεύτερο και σημαντικότερο ζήτημα αφορά την πολιτική διαπραγμάτευση με την Ευρώπη. Είναι γνωστό ότι αν επανεκλεγεί, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα το 2017, ίσως και νωρίτερα, για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Επομένως το πως θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρώπη, κυρίως όμως την Γερμανία, ενδεχομένως να επηρεάσει και την διαπραγματευτική γραμμή της Βρετανίας.

Παρά τις αισιόδοξες, κατά καιρούς, δηλώσεις του κ. Κάμερον ότι η Ευρώπη θα δεχθεί τους όρους που θέτει για αναθεώρηση κανόνων και θεσμών της Ένωσης, στην πραγματικότητα το Βερολίνο δεν έχει δεσμευτεί σε τίποτε, κάτι που επιβεβαίωσε η επαμφοτερίζουσα στάση της Άγκελα Μέρκελ στο πρόσφατο ταξίδι της στο Λονδίνο.

Επομένως, το πως θα αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα ενδεχομένως να προδικάσει τις διαθέσεις τους και ως προς τη Βρετανία. Παρά τις όποιες αποκλίσεις και ζητούμενα Ελλάδα και Βρετανία είναι οι δύο χώρες που ζητούν επαναδιαπραγματευση είτε πρόκειται για προγράμματα λιτότητας και διαγραφής του χρέους, είτε για την αναθεώρηση βασικών κανόνων της Ε.Ε., ειδικά στον τομέα της μετανάστευσης που απαιτεί το Λονδίνο.
Πηγή: Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο